جلد 5، شماره 15 - ( 1-1395 )                   جلد 5 شماره 15 صفحات 168-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseinzadeh P, Mohtadi A, Movahhedi Dehnavi M, Asemaneh T. Effect of different zinc levels on some physiological characteristics of Plantago ovata under salt stress. Plant Process and Function 2016; 5 (15) :157-168
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-319-fa.html
حسین زاده پروانه، مهتدی احمد، موحدی دهنوی محسن، آسمانه طهماسب. اثر غلظت های مختلف روی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک گیاه اسفرزه (Plantago ovata L.) تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1395; 5 (15) :157-168

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-319-fa.html


1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه یاسوج، یاسوج
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه یاسوج، یاسوج ، a.mohtadi@yu.ac.ir
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج
چکیده:   (3961 مشاهده)

استفاده از کودهای ریزمغذی مانند روی در شرایط بروز عوامل محدودکننده طبیعی از جمله شوری می‌تواند کمک بسیار مهمی در توسعه کشت گیاهان دارویی در اکثر نقاط کشور نماید. به منظور بررسی عکس العمل گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata L.) نسبت به مصرف روی در شرایط تنش شوری، در پاییز 1392 آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. شوری با کلرید سدیم در پنج سطح (0، 50، 100، 150 و 200 میلی‌مولار) و روی از منبع سولفات روی با سه سطح (85/3 (شاهد)، 7/7 و 55/11 میکرومولار) انتخاب شدند. نتایج نشان داد اثر شوری و روی و برهم‌کنش آن‌ها بر بیشتر شاخص‌های فیزیولوژیک گیاه اسفرزه معنی‌دار بودند. با افزایش غلظت روی در سطوح شوری صفر، 100 و 150 میلی‌مولار، قند محلول برگ 50 درصد افزایش یافت. در سطح صفر و 200 میلی‌مولار شوری، با افزایش غلظت روی میزان پرولین بیش از دو برابر افزایش یافت. شوری موجب افزایش درصد نشت الکترولیت‌ها شد به طوری که با افزایش هر سطح شوری میزان نشت از 30 تا 50 درصد افزایش نشان داد. پروتئین محلول برگ با افزایش مصرف روی 36 درصد افزایش یافت. به طور کلی مصرف 7/7 میکرو‌مولار روی در همه صفات نتیجه بهتری را به همراه داشته است و از طرفی در سطوح شوری بالا در صورت مصرف مقادیر زیاد روی، مقدار مواد محلول سازگار (قند‌های محلول و پرولین برگ) افزایش یافت. بنابراین می توان برای کاهش اثر شوری غلظت روی را در محلول هوگلند تا 7/7 میکرو‌مولار افزایش داد.

واژه‌های کلیدی: اسفرزه، خصوصیات فیزیولوژیک، روی، شوری
متن کامل [PDF 464 kb]   (2009 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1393/7/17 | پذیرش: 1394/2/21 | انتشار: 1395/1/17

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb