جلد 4، شماره 14 - ( جلد 4، شماره 14، زمستان 1394 )                   جلد 4 شماره 14 صفحات 60-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yadollahi P, Asgharipour M R, Golshani F. Effect of foliar application of humic acid on aloe vera (Aloe vera L.) in cadmium contaminated soil. Plant Process and Function 2016; 4 (14) :51-60
یداللهی پرویز، اصغری پور محمدرضا، گلشنی فرشاد. تاثیر محلول پاشی اسید هیومیک بر گیاه دارویی صبرزرد در خاک‌های آلوده با کادمیم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1394; 4 (14) :51-60

1- باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد شهرکرد
2- دانشگاه زابل ، m_asgharipour@uoz.ac.ir
3- دانشگاه زابل

آلودگی کادمیوم یک تهدید عمده برای محیط زیست و سلامتی انسان است. بنابراین پیدا کردن راهکارهایی کم هزینه برای کاهش سمیت کادمیم ضروری است. کلات کننده‌هایی نظیر اسید هیومیک به عنوان کاهش دهنده اثرات تنش‌های مختلف شناخته شده‌اند. این مطالعه به منظور بررسی اثر کادمیم و محلول پاشی اسید هیومیک بر رشد و غلظت قندهای محلول گیاه صبرزرد به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار به صورت گلدانی در سال 1391در گلخانه دانشکده کشاورزی زابل انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح کادمیم به مقدار صفر (شاهد)، 4 و 6 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک و چهار سطح محلول پاشی اسید هیومیک (صفر، 5/0، 5/1 و 3 گرم بر لیتر) بودند. کادمیم در سطح 4 میلی گرم در کیلوگرم باعث افزایش صفات کمی مورد مطالعه گردیده و برای رشد گیاه اختلالی ایجاد نکرد، اما غلظت 6 میلی گرم در کیلوگرم کادمیم منجر به کاهش وزن تر و وزن خشک ریشه و شاخساره، طول برگ، ضخامت برگ، وزن ژل و ارتفاع گیاه گردید. همچنین کادمیم در سطح 6 میلی گرم در کیلوگرم، سبب افزایش قند‌های محلول گلوکز، مانوز و زایلوز گردید. مصرف اسید هیومیک تاثیری بر طول ریشه، وزن تر و وزن خشک ریشه و قند‌های محلول گلوکز، مانوز و زایلوز نداشت، اما با توجه به تاثیر مثبت آن بر وزن تر و وزن خشک شاخساره و برخی از ویژگی‌های مورفولوژی، محلول پاشی آن برای تقویت گیاه قابل توصیه بوده ولی نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1393/4/13 | پذیرش: 1393/12/24 | انتشار: 1394/10/1