Karimi S, Arzani A, Saeidi G. Effect of salinity stress on antioxidant enzymes and chlorophyll content of salt-tolerant and salt-sensitive safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes. Plant Process and Function 2015; 4 (13) :25-35
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-268-fa.html
کریمی سمیه، ارزانی احمد، سعیدی قدرت الله. تاثیر تنش شوری بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و محتوای کلروفیل برگ در ژنوتیپ-های حساس و متحمل به شوری گلرنگ (Carthamus tinctorius L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1394; 4 (13) :25-35
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-268-fa.html
1- دانشگاه صنعتی اصفهان
2- دانشگاه صنعتی اصفهان ، a_arzani@cc.iut.ac.ir
چکیده: (7177 مشاهده)
تنش شوری از جمله عوامل مهم محیطی است که موجب کاهش رشد و عملکرد گیاهان بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان گردیده است. فعال شدن سیستم آنتیاکسیدانی در گیاهان بعنوان یکی از مکانیسمهای دفاعی در راستای تحمل به شوری عمل میکند. تغییر در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاتالاز و پراکسیداز، محتوای نسبی آب و غلظت کلروفیل و کارتنوئید در هشت ژنوتیپ گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) که از نظر تحمل به تنش شوری (4 ژنوتیپ متحمل و 4 ژنوتیپ حساس) متفاوت بودند، مورد مقایسه قرار گرفت. این تحقیق به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای و کشت ماسهای انجام شد، که تیمار شوری در پنج سطح با استفاده از کلرورسدیم در محلول غذایی هوگلند در سطوح شوری 0، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار اعمال گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر شوری، ژنوتیپ و اثرمتقابل شوری × ژنوتیپ بر همه صفات مورد مطالعه معنیدار بوده است. شوری منجر به افزایش محتوای کلروفیل و کارتنوئید برگ و فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاهش محتوای نسبی آب و فعالیت آنزیم کاتالاز گردید. ژنوتیپهای حساس از میزان فعالیت کمتر آنزیم کاتالاز برخوردار بودند. تحت شرایط تنش شوری میزان کلروفیل در ژنوتیپهای متحمل به شوری بالاتر از میزان آن در ژنوتیپهای حساس به شوری بود. ژنوتیپ PI-506426 بعنوان متحمل-ترین، حاوی بیشترین محتوای رنگدانههای برگی در شرایط حداکثر شوری نیز بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1393/2/3 | پذیرش: 1393/11/19 | انتشار: 1394/7/21
ارسال پیام به نویسنده مسئول