Naderi S, Esmaeilzadeh Bahabadi S, Fakheri B. The effect of chitosan on some physiological and biochemictry characterization in basil (Ocimum basilicum) . Plant Process and Function 2015; 4 (12) :29-41
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-267-fa.html
نادری صالحه، اسمعیل زاده بهابادی صدیقه، فاخری براتعلی. تأثیر کیتوزان بر برخی شاخصهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاه ریحان (Ocimum basilicum). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1394; 4 (12) :29-41
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-267-fa.html
1- دانشگاه زابل
2- دانشگاه زابل ، shirin_esm@yahoo.com
چکیده: (8538 مشاهده)
ریحان (Ocimum basilicum)، گیاه دارویی از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است که دارای ترکیبات ترپنوئیدی و فنیل پروپانوئیدی می باشد. کیتوزان با خاصیت الیسیتوری مکانیسمهای دفاعی در گیاه را تحریک میکند. در این پژوهش، اثر کیتوزان بر میزان مالون دی آلدئید (MDA)، پراکسید هیدروژن (H2O2)، فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان پراکسیداز (POD) و گایاکول پراکسیداز (GPX) و پلی فنل اکسیداز (PPO)، ترکیبات فنل کل، فلاوونوئیدها، آنتوسیانینها، کلروفیل b، a و کارتنوئید، کربوهیدرات و پرولین مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور گیاه ریحان در مرحله پیشگلدهی با غلظت 2 گرم در لیتر کیتوزان تیمار شد و سپس در زمانهای 1، 2، 3 و 5 روز بعد از اعمال تیمار کیتوزان برداشت شدند. نتایج نشان داد میزان مالون دی آلدئید (MDA) و پراکسید هیدروژن (H2O2) در اندام هوایی و ریشه تحت تیمار کیتوزان در مراحل مختلف برداشت نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش مییابد. فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان پراکسیداز (POD) و گایاکول پراکسیداز (GPX) و پلی فنل اکسیداز (PPO)، ترکیبات فنل کل، فلاوونوئیدها، آنتوسیانینها، کلروفیل b، a و کارتنوئید، کربوهیدرات و پرولین نیز نسبت به شاهد در اکثر موارد افزایش معنی داری نشان داد. بنابراین به نظر می رسد که کیتوزان به عنوان الیسیتور زیستی باعث افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و افزایش تولید متابولیت های ثانویه می شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1393/2/2 | پذیرش: 1393/8/21 | انتشار: 1394/5/4
ارسال پیام به نویسنده مسئول