Farhoudi R. Effect of salinity stress on α-amylase activity, cell membrane leakage and seedling growth of canola cultivars. Plant Process and Function 2012; 1 (1) :13-24
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-23-fa.html
چکیده: (19850 مشاهده)
چکیده:
این آزمایش به منظور بررسی واکنش جوانهزنی و رشد گیاهچه ارقام کلزا به تنش شوری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل شش رقم کلزا (فورنکس، آلیس، اورینت، کنسول، اکامر و اکاپی) و فاکتور دوم چهار سطح شوری صفر، 40، 80 و 120 میلیمولار نمک NaCl بود. نتایج نشان داد که تنش شوری سبب کاهش درصد جوانهزنی بذر، شاخص بنیه گیاهچه، فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و وزن تر گیاهچه ارقام کلزا شد، اما میانگین زمان جوانهزنی، غلظت مالون دیآلدهید و نشت پذیری غشا سلولی تحت تاثیر شوری افزایش یافت. در بالاترین سطح تنش شوری ارقام اورینت و فورنکس در مقایسه با سایر ارقام بیشترین درصد جوانه زنی (به ترتیب 84 و 80 درصد)، فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز (به ترتیب 3/9 و 4/9 نانومول بر بذر در دقیقه) و وزن تر گیاهچه (به ترتیب 95/0 و 7/0 میلیگرم) را داشتند و نشت پذیری غشا سلولی در این ارقام کمتر از سایر ارقام بود )به ترتیب 30 و 23 درصد). همبستگی مثبت و معنی داری بین وزن گیاهجه و فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز مشاهده شد، اما همبستگی میان وزن گیاهچه با با نشت پذیری غشا سلولی و غلظت مالون دی آلدهید منفی بود. نتایج این آزمایش نشان داد تنش شوری با تخریب غشا سلولی و اختلال در فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز سبب کاهش جوانه زنی و رشد گیاهچه کلزا شد و ارقام اکامر و اکاپی حساستر از سایر ارقام بودند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش خشكي دریافت: 1391/10/5 | پذیرش: 1392/4/24 | انتشار: 1392/4/24