جلد 14، شماره 69 - ( جلد 14، شماره 69، آذر و دی 1404 )                   جلد 14 شماره 69 صفحات 322-309 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Almasian N, Diyanat M, Ebrahimi A, Azizinejad R, Khosroshahli M. Application of biologic nanoemulsions on the control of Johnson grass (Sorghum halepense L.). Plant Process and Function 2025; 14 (69) : 18
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2226-fa.html
الماسیان نفیسه، دیانت مرجان، ابراهیمی آسا، عزیزی نژاد رضا، خسروشاهلی محمود. کاربرد نانو امولسیون‌های بیولوژیک در کنترل علف‌‌هرز قیاق (L. Sorghum halepense). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (69) :309-322

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2226-fa.html


1- گروه بیوتکنولوژی و به‌نژادی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه علوم زراعی و باغی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، ma_dyanat@yahoo.com
چکیده:   (21 مشاهده)
در مطالعات مختلف اثبات شده که عصاره­های گیاهان تا حد زیادی می­توانند علف­های هرز را کنترل و خسارات ناشی از علف­کش­های شیمیایی را به حداقل برسانند. این تحقیق با هدف بررسی اثر آللوپاتیک عصاره و نانوامولسیون اسپند (Peganum harmala) و آیلان (Ailanthus altissima) بر صفات فیزیولوژیکی (کلروفیل کل، کاروتنوئید، نشت الکترولیتی) و بیوشیمیایی (آنزیم­های پراکسیداز، پلی­فنل اکسیداز و فنیل آلانین آمونیا­لیاز) علف­هرز باریک برگ قیاق (Sorghum halepense) در گلخانه در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل عصاره هیدروالکلی اسپند و آیلان در پنج سطح (2، 5، 10، 20 و 30 درصد) و نانوامولسیون در دو سطح (5 و 20 درصد)، آب­مقطر (شاهد منفی) و پاراکوات (شاهد مثبت) بودند. برای تهیه نانوامولسیون از روش پرانرژی استفاده شد. Zeta/ DLS، تصاویر TEM و FTIR برای توصیف نانوذرات به کار برده شد. هارمین و کوئرستین بیشترین ترکیبات موجود در عصاره­های مورد مطالعه بودند. تصویر TEM نشان داد که نانوامولسیون­های عصاره کروی و با پراکندگی مناسب دیده شدند. تجزیه و تحلیلDLS ، 6/229 و 3/146 نانومتر را برای نانوامولسیون نشان داد. هر دو نوع عصاره و نانوامولسیون، کلروفیل و کاروتنوئید علف­هرز را کاهش دادند به طوریکه بیشترین کاهش معنی­دار در محتوای کلروفیل و کاروتنوئید در فاکتورهای نانوامولسیون عرعر 20 درصد به ترتیب 16/12 و 48/6 میلی­گرم بر گرم وزن تر، عصاره عرعر با غلظت 30 درصد به ترتیب 43/13 و 71/ 15 میلی­گرم بر گرم وزن تر، تیمار نانوامولسیون اسپند به ترتیب 52/17 و 40/10 میلی­گرم بر گرم وزن تر مشاهده شد و با افزایش غلظت، نشت الکترولیتی غشا افزایش یافت. نانو کپسوله کردن باعث افزایش اثر دگرآسیبی عصاره آیلان شد به گونه­ای که نانوامولسیون عرعر 20 درصد سبب کاهش فعالیت آنزیم پراکسیداز و افزایش خسارت چشمی به قیاق گردید. کمترین فعالیت پراکسیداز در تیمار نانوامولسیون عرعر 20 درصد با (ΔOD /Min /mg protein) 66/6 و عصاره عرعر 30 درصد با (ΔOD /Min /mg protein) 85/7 بود.
شماره‌ی مقاله: 18
متن کامل [PDF 1127 kb]   (19 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1404/3/18 | پذیرش: 1404/6/11 | انتشار: 1404/9/25

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb