Almasian N, Diyanat M, Ebrahimi A, Azizinejad R, Khosroshahli M. Application of biologic nanoemulsions on the control of Johnson grass
(Sorghum halepense L.). Plant Process and Function 2025; 14 (69) : 18
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2226-fa.html
الماسیان نفیسه، دیانت مرجان، ابراهیمی آسا، عزیزی نژاد رضا، خسروشاهلی محمود. کاربرد نانو امولسیونهای بیولوژیک در کنترل علفهرز قیاق (L. Sorghum halepense). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (69) :309-322
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2226-fa.html
1- گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه علوم زراعی و باغی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، ma_dyanat@yahoo.com
چکیده: (21 مشاهده)
در مطالعات مختلف اثبات شده که عصارههای گیاهان تا حد زیادی میتوانند علفهای هرز را کنترل و خسارات ناشی از علفکشهای شیمیایی را به حداقل برسانند. این تحقیق با هدف بررسی اثر آللوپاتیک عصاره و نانوامولسیون اسپند (Peganum harmala) و آیلان (Ailanthus altissima) بر صفات فیزیولوژیکی (کلروفیل کل، کاروتنوئید، نشت الکترولیتی) و بیوشیمیایی (آنزیمهای پراکسیداز، پلیفنل اکسیداز و فنیل آلانین آمونیالیاز) علفهرز باریک برگ قیاق (Sorghum halepense) در گلخانه در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل عصاره هیدروالکلی اسپند و آیلان در پنج سطح (2، 5، 10، 20 و 30 درصد) و نانوامولسیون در دو سطح (5 و 20 درصد)، آبمقطر (شاهد منفی) و پاراکوات (شاهد مثبت) بودند. برای تهیه نانوامولسیون از روش پرانرژی استفاده شد. Zeta/ DLS، تصاویر TEM و FTIR برای توصیف نانوذرات به کار برده شد. هارمین و کوئرستین بیشترین ترکیبات موجود در عصارههای مورد مطالعه بودند. تصویر TEM نشان داد که نانوامولسیونهای عصاره کروی و با پراکندگی مناسب دیده شدند. تجزیه و تحلیلDLS ، 6/229 و 3/146 نانومتر را برای نانوامولسیون نشان داد. هر دو نوع عصاره و نانوامولسیون، کلروفیل و کاروتنوئید علفهرز را کاهش دادند به طوریکه بیشترین کاهش معنیدار در محتوای کلروفیل و کاروتنوئید در فاکتورهای نانوامولسیون عرعر 20 درصد به ترتیب 16/12 و 48/6 میلیگرم بر گرم وزن تر، عصاره عرعر با غلظت 30 درصد به ترتیب 43/13 و 71/ 15 میلیگرم بر گرم وزن تر، تیمار نانوامولسیون اسپند به ترتیب 52/17 و 40/10 میلیگرم بر گرم وزن تر مشاهده شد و با افزایش غلظت، نشت الکترولیتی غشا افزایش یافت. نانو کپسوله کردن باعث افزایش اثر دگرآسیبی عصاره آیلان شد به گونهای که نانوامولسیون عرعر 20 درصد سبب کاهش فعالیت آنزیم پراکسیداز و افزایش خسارت چشمی به قیاق گردید. کمترین فعالیت پراکسیداز در تیمار نانوامولسیون عرعر 20 درصد با (ΔOD /Min /mg protein) 66/6 و عصاره عرعر 30 درصد با (ΔOD /Min /mg protein) 85/7 بود.
شمارهی مقاله: 18
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1404/3/18 | پذیرش: 1404/6/11 | انتشار: 1404/9/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول