جلد 14، شماره 69 - ( جلد 14، شماره 69، آذر و دی 1404 )                   جلد 14 شماره 69 صفحات 260-245 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadpour S, Behtash F, Mousavi S B, seyed hajizadeh H, Eghlima G. Optimization of nitrogen and potassium levels in nutrient solution to improve yield, chlorophyll index, and chemical composition of lettuce (Lactuca sativa L.). Plant Process and Function 2025; 14 (69) : 14
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2221-fa.html
محمدپور شاهین، بهتاش فرهاد، موسوی سید بهمن، سید حاجی زاده حنیفه، اقلیما قاسم. بهینه‌سازی مقادیر نیتروژن و پتاسیم در محلول غذایی برای بهبود عملکرد، شاخص کلروفیل و ترکیب شیمیایی کاهو (Lactuca sativa L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (69) :245-260

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2221-fa.html


1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه 553-55136، ایران
2- گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه 553-55136، ایران
3- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه 553-55136، ایران ، hajizade@maragheh.ac.ir
4- گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (28 مشاهده)
نیتروژن (N) یک عنصر کلیدی برای گیاهان است و در دسترس­بودن آن عامل اصلی تعیین­کننده رشد گیاه و تولید محصول است. همچنین، پتاسیم (K) بر رشد، عملکرد و کیفیت محصول تأثیر می‌گذارد، زیرا در فرآیندهای فیزیولوژیکی و متابولیکی متعددی از جمله فتوسنتز، تنفس، انتقال سیگنال، تنظیم اسمزی و رشد و نمو نقش دارد. به منظور بهینه­سازی غلظت نیتروژن و پتاسیم در محلول غذایی بر روی عملکرد بوته، شاخص کلروفیل و ترکیبات شیمیایی کاهو (Lactuca sativa L.) رقم سیاهو آزمایشی با سه سطح نیتروژن (200،100 و 300 میلی­گرم بر لیتر) از منبع نیترات کلسیم و سه سطح پتاسیم (200،100 و 300 میلی­گرم بر لیتر) از منبع سولفات پتاسیم به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی، با سه تکرار صورت گرفت. نتایج نشان داد که تأثیر غلظت­های مختلف نیتروژن و پتاسیم در محلول غذایی بر صفات عملکرد بوته، شاخص کلروفیل، محتوای نیترات، سدیم و عناصر پرمصرف و کم­مصرف به جز عنصر مس معنی­دار بود. بیشترین میزان عملکرد و شاخص کلروفیل در غلظت 300 میلی­گرم در لیتر N و K مشاهده شد، در حالیکه این تیمار حاوی کمترین (13/1 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن خشک) میزان تجمع سدیم در برگ بود. گیاهان تغذیه­شده با محلول حاوی 100 و 300 میلی­گرم در لیتر N و K کمترین میزان نیترات (1145 میلی­گرم نیتروژن بر کیلوگرم وزن خشک) را داشتند. محتوای عناصر روی، منگنز، آهن و منیزیم در برگ کاهو به موازات افزایش N و K کاهش یافت، در حالیکه محتوای کلسیم روندی صعودی داشت. همچنین محتوای پتاسیم همراه با افزایش مقدار N در محلول غذایی 5/15% کاهش یافت. در کل، یافته‌های این مطالعه اطلاعات پایه­ای با توجه به مقادیر N و K برای بهبود مدیریت مواد غذایی هیدروپونیک فراهم می‌کند که مقدار صحیح N و K مورد نیاز گیاهان را با در نظر گرفتن تأثیر آنها بر میزان تجمع عناصر دیگر و نیز عملکرد گیاه تعیین می­کند
شماره‌ی مقاله: 14
متن کامل [PDF 838 kb]   (26 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1404/3/3 | پذیرش: 1404/6/4 | انتشار: 1404/9/25

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb