Mohammadpour S, Behtash F, Mousavi S B, seyed hajizadeh H, Eghlima G. Optimization of nitrogen and potassium levels in nutrient solution to improve yield, chlorophyll index, and chemical composition of lettuce (Lactuca sativa L.). Plant Process and Function 2025; 14 (69) : 14
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2221-fa.html
محمدپور شاهین، بهتاش فرهاد، موسوی سید بهمن، سید حاجی زاده حنیفه، اقلیما قاسم. بهینهسازی مقادیر نیتروژن و پتاسیم در محلول غذایی برای بهبود عملکرد، شاخص کلروفیل و ترکیب شیمیایی کاهو (Lactuca sativa L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (69) :245-260
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2221-fa.html
1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه 553-55136، ایران
2- گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه 553-55136، ایران
3- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه 553-55136، ایران ، hajizade@maragheh.ac.ir
4- گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران
چکیده: (28 مشاهده)
نیتروژن (N) یک عنصر کلیدی برای گیاهان است و در دسترسبودن آن عامل اصلی تعیینکننده رشد گیاه و تولید محصول است. همچنین، پتاسیم (K) بر رشد، عملکرد و کیفیت محصول تأثیر میگذارد، زیرا در فرآیندهای فیزیولوژیکی و متابولیکی متعددی از جمله فتوسنتز، تنفس، انتقال سیگنال، تنظیم اسمزی و رشد و نمو نقش دارد. به منظور بهینهسازی غلظت نیتروژن و پتاسیم در محلول غذایی بر روی عملکرد بوته، شاخص کلروفیل و ترکیبات شیمیایی کاهو (Lactuca sativa L.) رقم سیاهو آزمایشی با سه سطح نیتروژن (200،100 و 300 میلیگرم بر لیتر) از منبع نیترات کلسیم و سه سطح پتاسیم (200،100 و 300 میلیگرم بر لیتر) از منبع سولفات پتاسیم به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی، با سه تکرار صورت گرفت. نتایج نشان داد که تأثیر غلظتهای مختلف نیتروژن و پتاسیم در محلول غذایی بر صفات عملکرد بوته، شاخص کلروفیل، محتوای نیترات، سدیم و عناصر پرمصرف و کممصرف به جز عنصر مس معنیدار بود. بیشترین میزان عملکرد و شاخص کلروفیل در غلظت 300 میلیگرم در لیتر N و K مشاهده شد، در حالیکه این تیمار حاوی کمترین (13/1 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک) میزان تجمع سدیم در برگ بود. گیاهان تغذیهشده با محلول حاوی 100 و 300 میلیگرم در لیتر N و K کمترین میزان نیترات (1145 میلیگرم نیتروژن بر کیلوگرم وزن خشک) را داشتند. محتوای عناصر روی، منگنز، آهن و منیزیم در برگ کاهو به موازات افزایش N و K کاهش یافت، در حالیکه محتوای کلسیم روندی صعودی داشت. همچنین محتوای پتاسیم همراه با افزایش مقدار N در محلول غذایی 5/15% کاهش یافت. در کل، یافتههای این مطالعه اطلاعات پایهای با توجه به مقادیر N و K برای بهبود مدیریت مواد غذایی هیدروپونیک فراهم میکند که مقدار صحیح N و K مورد نیاز گیاهان را با در نظر گرفتن تأثیر آنها بر میزان تجمع عناصر دیگر و نیز عملکرد گیاه تعیین میکند
شمارهی مقاله: 14
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1404/3/3 | پذیرش: 1404/6/4 | انتشار: 1404/9/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول