Babalou F, Jamei R, Jafari M. Optimization of hairy root induction and evaluation of phenolic compound production in turnip (Brassica rapa ssp. rapa). Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 17
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2158-fa.html
بابالو فریده، جامعی رشید، جعفری مراد. بهینهسازی القا ریشههای مویین و ارزیابی تولید ترکیبات فنولی در گیاه شلغم
(Brassica rapa ssp. rapa). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :287-302
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2158-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده: (5 مشاهده)
سیستم کشت ریشه مویین به عنوان یک رویکرد عالی برای تولید دورن شیشهای متابولیتهای گیاهی مهم مورد تأیید قرار گرفته است. این مطالعه در آزمایشگاه کشت سلول و بافت گیاهی دانشگاه ارومیه به منظور بهینهسازی کشت ریشههای مویین شلغم و بررسی محتوی ترکیبات فنلی آن انجام شد. جهت القا ریشه مویین، ریزنمونههای هیپوکوتیل، کوتیلدون و برگ برگرفته از گیاهچههای درونشیشهای شلغم توسط سه سویه از اگروباکتریوم رایزوژنز شامل A7، A13 و ATCC 15834 تلقیح شدند. تأیید مولکولی ریشههای مویین از طریق آنالیز واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) با استفاده از آغازگرهای اختصاصی rolA-B انجام گرفت و در نهایت میزان تولید ترکیبات فنولی و آنتیاکسیدانی در کشت ریشههای مویین بررسی و با ریشهی طبیعی مقایسه گردید. بر اساس نتایج بدست آمده، درصد القا ریشه مویین به طور معنیداری تحت تأثیر نوع سویه باکتری و نوع ریزنمونه قرار گرفت. حداکثر میزان القا ریشه مویین (37%) در نتیجه تلقیح ریزنمونههای برگ با سویه A13 اگروباکتریوم رایزوژنز بدست آمد. از نظر رشد و میزان تولید زیستتوده، تفاوت معنیداری بین لاینهای ریشه مویین مشاهده شد. در لاینهای ریشه مویین میزان بیوسنتز شش نوع اسید فنولیک (رزمارینیک اسید، کلروژنیک اسید، سینامیک اسید، گالیک اسید، کوماریک اسید و کافئیک اسید) و سه نوع فلاونوئید (کوئرستین، اپیژنین و روتین) مورد مطالعه بر اساس آنالیز HPLC و بطورکلی محتوای فنول، فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی بطور معنیداری در مقایسه با ریشه نرمال بالاتر بود. نظر به نتایج بدست آمده کشت ریشه مویین شلغم میتواند به عنوان یک سیستم کارآمد جهت بیوسنتز متابولیتهای ثانوی در این گیاه در نظر گرفته شود.
شمارهی مقاله: 17
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی دریافت: 1403/10/2 | پذیرش: 1403/11/16 | انتشار: 1404/4/1