جلد 14، شماره 69 - ( جلد 14، شماره 69، آذر و دی 1404 )                   جلد 14 شماره 69 صفحات 244-227 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

bahmani A. Improving the biochemical and physical quality of Sultani grapefruit by foliar spraying with different levels of potassium nano-chelate. Plant Process and Function 2025; 14 (69) : 13
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2153-fa.html
بهمنی علی. بهبود کیفیت بیوشیمیایی و فیزیکی میوه انگور سلطانی با محلول‌پاشی نانوکلات ‌پتاسیم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (69) :227-244

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2153-fa.html


گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران ، bahmani@maragheh.ac.ir
چکیده:   (18 مشاهده)
این مطالعه با هدف بررسی تأثیر محلول‌پاشی نانوکلات پتاسیم بر ویژگی‌های کیفیت میوه انگور رقم سلطانی در یکی از باغات شهرستان ملکان انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کاملاً تصادفی به صورت چندمشاهده‌ای کرت‌های خرد شده با سه تکرار اجرا گردید. تیمار آزمایشی  که در آن محلول­پاشی سه موقعیت مختلف برگ (پایین، وسط و بالا) به عنوان فاکتور اصلی و چهار سطح کود نانوکلات پتاسیم در چهار سطح (شاهد، 1، 2 و 4 در هزار) بود که در سه مرحله پیش از گلدهی، دو هفته پس از تشکیل میوه و یک ماه پس از مرحله دوم انجام گرفت. به منظور تعیین ویژگی‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه، نمونه برگ به صورت چندمشاهده‌ای از سه موقعیت پایین، وسط و بالا تهیه شد. به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که غلظت 4 در هزار نانوکلات پتاسیم بیشترین تأثیر را بر ویژگی‌های کیفی میوه داشت. در برگ‌های بالایی، این غلظت باعث افزایش وزن حبه به 2.7 گرم، سفتی میوه به 61/4 کیلوگرم بر سانتی­متر مربع، طول حبه به 87/13 میلی‌متر، میزان فلاونوئید به 13/58 میلی‌گرم بر گرم و پروتئین به 92/1% شد. در برگ‌های پایینی، همین غلظت موجب افزایش قند کل به 26/28 میلی‌گرم بر گرم، نیتروژن به 68/3%، فسفر به 97/3% و پتاسیم به 76/2% شد. همچنین برگ‌های میانی که با غلظت 4 در هزار تیمار شده بودند، بیشترین مقدار فنل (02/68 میلی‌گرم بر گرم)، کلروفیل (56/4 میلی‌گرم بر گرم) و کاروتنوئید (80/0 میلی‌گرم بر گرم) را نشان دادند. جالب توجه اینکه کمترین میزان اسیدیته میوه (66/1) نیز در تیمار برگ‌های پایینی با غلظت 4 در هزار مشاهده شد. این یافته‌ها به وضوح نشان می‌دهد که استفاده از نانوکلات پتاسیم با غلظت 4 در هزار می‌تواند به عنوان یک راهکار مؤثر برای بهبود ویژگی‌های کیفی انگور رقم سلطانی مورد استفاده قرار گیرد، با این تفاوت که اثرات آن بسته به موقعیت برگ‌های محلول‌پاشی­شده متفاوت است. این نتایج می‌تواند با تکرار در شرایط مختلف محیطی و تکرار آن به باغداران در مدیریت بهینه تغذیه باغات انگور کمک شایانی نماید.
شماره‌ی مقاله: 13
متن کامل [PDF 1159 kb]   (22 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1403/9/20 | پذیرش: 1404/6/26 | انتشار: 1404/9/25

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb