جلد 14، شماره 66 - ( جلد 14، شماره 66، خرداد و تیر 1404 )                   جلد 14 شماره 66 صفحات 172-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Samsami N, Jalilian J, Gholinezhad E, Tahmasebi R. Investigating the effects of different levels of salinity stress on yield, phenolic and flavonoid compounds of Galega (Galega officinalis) plants under different cultivation environments. Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 10
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2133-fa.html
صمصامی ناصر، جلیلیان جلال، قلی نژاد اسماعیل، طهماسبی راحله. بررسی اثرات سطوح مختلف تنش شوری بر عملکرد، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه گالگا (Galega officinalis) در محیط‌های مختلف کشت. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :157-172

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2133-fa.html


1- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه علمی علوم کشاورزی، دانشگاه پیام‌نور، تهران، ایران ، e_gholinejad@pnu.ac.ir
3- گروه شیمی تجزیه-کروماتوگرافی، جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان غربی، ارومیه، ایران
چکیده:   (2 مشاهده)
این تحقیق با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف تنش شوری بر عملکرد، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه گالگا به­صورت طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار در سه محیط­کشت (گلخانه، گلدانی در هوای آزاد و مزرعه) در سال زراعی 1402 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه اجرا شد. تنش شوری در سه سطح 1/0، 5 و 10 دسی­زیمنس بر متر بود. تنش شوری در هر سه محیط­کشت سبب کاهش عملکرد دانه گالگا نسبت به شاهد شد. به طور متوسط، کشت مزرعه­ای گالگا بالاترین عملکرد دانه (98/2 گرم در هر بوته) و کشت گلدانی هوای آزاد (13/2 گرم در هر بوته) پایین­ترین عملکرد دانه را تولید کرد. در شرایط گلخانه، تنش شوری 5 و 10 دسی­زیمنس بر متر در مقایسه با شرایط بدون تنش شوری، به­ترتیب محتوای اسید کافئیک (44 و 62 درصد) و اسید کلروژنیک (41 و 27 درصد) را افزایش داد. همچنین درشرایط گلدان­های هوای آزاد، تنش شوری 5 دسی­زیمنس بر متر در مقایسه با شرایط بدون تنش شوری، به­ترتیب محتوای اسید کافئیک (51 درصد)، اسید کلروژنیک (9 درصد)، اسید کوماریک (30 درصد)، اسید رزماریک (53 درصد)، کوآرستین (86 درصد) و اسید سینامیک (17 درصد) را افزایش داد. در شرایط کشت مزرعه­ای، تنش شوری 5 و 10 دسی­زیمنس بر متر به­ترتیب محتوای اسید کلروژنیک (11 و 58 درصد)، اسید کوماریک (19 و 48 درصد)، اسید رزماریک (42 و 61 درصد)، کوآرستین (53 و 77 درصد) و اسید سینامیک (18 و 42 درصد) را افزایش داد. بیشترین محتوای اسید کلروژنیک (06/47)، روتین (15)، اسید سینامیک (92/0) و آپیژنین (26/4) از تنش شوری 10 دسی­زیمنس بر متر در شرایط مزرعه بدست آمد. این تغییرات احتمالاً راهکاری برای تعدیل اثرات تنش شوری است. پیشنهاد می­شود تنش شوری 10 دسی­زیمنس بر متر می­تواند به عنوان القا­کننده سنتز ترکیبات مهم صنعتی و دارویی در گیاهان گالگا مورد استفاده قرار گیرد. در نتیجه، داده‌های به‌دست‌آمده نشان داد که تنش شوری عملکرد گالگا را در هر سه محیط­کشت به‌طور معنی‌داری کاهش داد، در حالی­که محتوای فنلی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی گیاهان را بهبود بخشید.
شماره‌ی مقاله: 10
متن کامل [PDF 760 kb]   (2 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1403/8/4 | پذیرش: 1403/10/4 | انتشار: 1404/4/1

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb