Samsami N, Jalilian J, Gholinezhad E, Tahmasebi R. Investigating the effects of different levels of salinity stress on yield, phenolic and flavonoid compounds of Galega (Galega officinalis) plants under different cultivation environments. Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 10
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2133-fa.html
صمصامی ناصر، جلیلیان جلال، قلی نژاد اسماعیل، طهماسبی راحله. بررسی اثرات سطوح مختلف تنش شوری بر عملکرد، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی
گیاه گالگا (Galega officinalis) در محیطهای مختلف کشت. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :157-172
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2133-fa.html
1- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه علمی علوم کشاورزی، دانشگاه پیامنور، تهران، ایران ، e_gholinejad@pnu.ac.ir
3- گروه شیمی تجزیه-کروماتوگرافی، جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان غربی، ارومیه، ایران
چکیده: (2 مشاهده)
این تحقیق با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف تنش شوری بر عملکرد، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه گالگا بهصورت طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار در سه محیطکشت (گلخانه، گلدانی در هوای آزاد و مزرعه) در سال زراعی 1402 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه اجرا شد. تنش شوری در سه سطح 1/0، 5 و 10 دسیزیمنس بر متر بود. تنش شوری در هر سه محیطکشت سبب کاهش عملکرد دانه گالگا نسبت به شاهد شد. به طور متوسط، کشت مزرعهای گالگا بالاترین عملکرد دانه (98/2 گرم در هر بوته) و کشت گلدانی هوای آزاد (13/2 گرم در هر بوته) پایینترین عملکرد دانه را تولید کرد. در شرایط گلخانه، تنش شوری 5 و 10 دسیزیمنس بر متر در مقایسه با شرایط بدون تنش شوری، بهترتیب محتوای اسید کافئیک (44 و 62 درصد) و اسید کلروژنیک (41 و 27 درصد) را افزایش داد. همچنین درشرایط گلدانهای هوای آزاد، تنش شوری 5 دسیزیمنس بر متر در مقایسه با شرایط بدون تنش شوری، بهترتیب محتوای اسید کافئیک (51 درصد)، اسید کلروژنیک (9 درصد)، اسید کوماریک (30 درصد)، اسید رزماریک (53 درصد)، کوآرستین (86 درصد) و اسید سینامیک (17 درصد) را افزایش داد. در شرایط کشت مزرعهای، تنش شوری 5 و 10 دسیزیمنس بر متر بهترتیب محتوای اسید کلروژنیک (11 و 58 درصد)، اسید کوماریک (19 و 48 درصد)، اسید رزماریک (42 و 61 درصد)، کوآرستین (53 و 77 درصد) و اسید سینامیک (18 و 42 درصد) را افزایش داد. بیشترین محتوای اسید کلروژنیک (06/47)، روتین (15)، اسید سینامیک (92/0) و آپیژنین (26/4) از تنش شوری 10 دسیزیمنس بر متر در شرایط مزرعه بدست آمد. این تغییرات احتمالاً راهکاری برای تعدیل اثرات تنش شوری است. پیشنهاد میشود تنش شوری 10 دسیزیمنس بر متر میتواند به عنوان القاکننده سنتز ترکیبات مهم صنعتی و دارویی در گیاهان گالگا مورد استفاده قرار گیرد. در نتیجه، دادههای بهدستآمده نشان داد که تنش شوری عملکرد گالگا را در هر سه محیطکشت بهطور معنیداری کاهش داد، در حالیکه محتوای فنلی و ظرفیت آنتیاکسیدانی گیاهان را بهبود بخشید.
شمارهی مقاله: 10
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1403/8/4 | پذیرش: 1403/10/4 | انتشار: 1404/4/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول