جلد 14، شماره 66 - ( جلد 14، شماره 66، خرداد و تیر 1404 )                   جلد 14 شماره 66 صفحات 98-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zamani Z, Tamartash R. Phytochemical investigation of Hyssopus officinalis L. plant in two phenological stages (Case study: Sangdeh area of Sari). Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 6
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2127-fa.html
زمانی زهرا، تمرتاش رضا. بررسی فیتوشیمیایی گیاه زوفا (Hyssopus officinalis L.) در دو مرحله فنولوژیکی (مطالعه موردی: منطقه سنگده ساری). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :87-98

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2127-fa.html


1- گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده:   (1 مشاهده)
پژوهش حاضر با هدف بررسی فیتوشیمیایی گیاه دارویی Hyssopus officinalis در مراحل فنولوژیکی قبل از گلدهی و گلدهی کامل (گلدهی بیش از 50 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی در منطقه سنگده ساری انجام شد. بدین منظور اندام­های برگ و ساقه در مرحله قبل از گلدهی در اواسط خرداد و برگ، ساقه و گل­های گیاه در مرحله گلدهی کامل در اوایل مرداد ماه سال 1401 با سه تکرار از منطقه برداشت شدند. جهت شناسایی شرایط رویشگاهی، نمونه‌های خاک از عمق 30- 0 سانتی­متری درخرداد ماه با سه تکرار جمع­آوری شدند. سپس همه نمونه­ها به آزمایشگاه منتقل و تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد مقدار اسانس استخراج­شده در مرحله گلدهی کامل به طور معنی­داری (P≤0.05) بیشتر بوده است و فنولوژی اثر معنی­داری بر ترکیبات α-thujene، β-pinene، 1,8 –cineole،Myrtenol  و Germacrene D در سطح یک درصد (P≤0.01) و نیز بر ترکیبات Camphor، Isopinocamphone و β-caryophyllene در سطح پنج درصد (P≤0.05) داشته است. سه ترکیب β-pinene، Pinocomphone و Isopinocamphone که در دسته ترپنوئیدها از مواد مؤثره جای می­گیرند، به­عنوان ترکیبات غالب بودند که بیشترین درصد را در هر دو مرحله به خود اختصاص دادند. نتایج بررسی ضرایب ساده همبستگی بین شاخص‌های خاک و ترکیبات اسانس نشان داد که اغلب ترکیبات اسانس با صفات اسیدیته، ماده آلی، نیتروژن کل، پتاسیم، کلسیم و منیزیم همبستگی مستقیم و معنی­داری دارند. بطور­کلی نتایج نشان داد بهترین زمان برداشت این گیاه در فصل تابستان و در مرحله گلدهی کامل است.
شماره‌ی مقاله: 6
متن کامل [PDF 632 kb]   (2 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1403/7/18 | پذیرش: 1403/9/13 | انتشار: 1404/4/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb