Zamani Z, Tamartash R. Phytochemical investigation of Hyssopus officinalis L. plant in two phenological stages (Case study: Sangdeh area of Sari). Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 6
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2127-fa.html
زمانی زهرا، تمرتاش رضا. بررسی فیتوشیمیایی گیاه زوفا (Hyssopus officinalis L.) در دو مرحله فنولوژیکی (مطالعه موردی: منطقه سنگده ساری). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :87-98
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2127-fa.html
1- گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده: (1 مشاهده)
پژوهش حاضر با هدف بررسی فیتوشیمیایی گیاه دارویی Hyssopus officinalis در مراحل فنولوژیکی قبل از گلدهی و گلدهی کامل (گلدهی بیش از 50 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی در منطقه سنگده ساری انجام شد. بدین منظور اندامهای برگ و ساقه در مرحله قبل از گلدهی در اواسط خرداد و برگ، ساقه و گلهای گیاه در مرحله گلدهی کامل در اوایل مرداد ماه سال 1401 با سه تکرار از منطقه برداشت شدند. جهت شناسایی شرایط رویشگاهی، نمونههای خاک از عمق 30- 0 سانتیمتری درخرداد ماه با سه تکرار جمعآوری شدند. سپس همه نمونهها به آزمایشگاه منتقل و تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد مقدار اسانس استخراجشده در مرحله گلدهی کامل به طور معنیداری (P≤0.05) بیشتر بوده است و فنولوژی اثر معنیداری بر ترکیبات α-thujene، β-pinene، 1,8 –cineole،Myrtenol و Germacrene D در سطح یک درصد (P≤0.01) و نیز بر ترکیبات Camphor، Isopinocamphone و β-caryophyllene در سطح پنج درصد (P≤0.05) داشته است. سه ترکیب β-pinene، Pinocomphone و Isopinocamphone که در دسته ترپنوئیدها از مواد مؤثره جای میگیرند، بهعنوان ترکیبات غالب بودند که بیشترین درصد را در هر دو مرحله به خود اختصاص دادند. نتایج بررسی ضرایب ساده همبستگی بین شاخصهای خاک و ترکیبات اسانس نشان داد که اغلب ترکیبات اسانس با صفات اسیدیته، ماده آلی، نیتروژن کل، پتاسیم، کلسیم و منیزیم همبستگی مستقیم و معنیداری دارند. بطورکلی نتایج نشان داد بهترین زمان برداشت این گیاه در فصل تابستان و در مرحله گلدهی کامل است.
شمارهی مقاله: 6
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1403/7/18 | پذیرش: 1403/9/13 | انتشار: 1404/4/1