Shahabi R, Shariati M. The effect of ethanolamine on lipid production and its relationship with beta-carotene in the unicellular green alga Dunaliella. Plant Process and Function 2025; 14 (65) : 14
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2109-fa.html
1- گروه زیستشناسی گیاهی- جانوری، دانشکده علوم و فناوریهای زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه زیستشناسی گیاهی- جانوری، دانشکده علوم و فناوریهای زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، mansour_shariati@yahoo.com
چکیده: (63 مشاهده)
جلبک سبز و تک سلولی Dunaliella در مطالعات فیزیولوژی اهمیت بسیار زیادی دارد. از دلایل انتخاب این جلبک در پژوهشهای زیستی میتوان به مقاومت آن در برابر تنشهای شوری و فقدان دیواره سلولی اشاره نمود. بسیاری از ریزجلبکها منبعهای غنی از چربی هستند که از برخی از اسیدهایچرب آنها میتوان برای تولید بیودیزل که به نسبت آلودگی کمتر از سوختهای فسیلی دارند، استفاده میشود. در این تحقیق اثر 10، 25، 50، 75، 100 و 120 میکرومولار اتانولآمین بر میزان رشد، کلروفیل، بتاکاروتن، لیپید و همچنین نیمرخ اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع دو جلبکD. salina و D. bardawil مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد اتانول آمین در غلظتهای پایین تأثیری بر روی بر روی رشد و میزان کلروفیل نداشت و در غلظتهای بالا باعث ممانعت رشد و سنتز کلروفیل شد. بهطورکلی در هردو جلبک اتانول آمین تأثیری بر میزان لیپید نداشت و فقط غلظت 50 میکرومولار در جلبک D. bardawil باعث افزایش میزان لیپید شد. به نظر میرسد در غلظتهای بالای اتانول آمین، احتمالاً مواد اولیه و انرژی بجای مصرفشدن در فرایند تقسیم سلولی و سنتز کلروفیل بیشتر به سمت مقابله با غلظت بالای اتانول آمین و در غلظت 50 میکرومولار در جلبک D. bardawil به سمت تولید چربی رفته است. همچنین، اتانول آمین در در غلظتهای بالا در هردو جلبک و باعث کاهش رشد شد. جلبک D. bardawil تحت تیمار غلظتهای پایین اتانول آمین، بتاکاروتن بیشتری سنتز کرد. در دو غلظت مورد استفاده 25 و 50 میکرومولار به همراه شاهد در طول یک هفته دوره آزمایش، میزان لیپید در جلبک D. salina حدود D. bardawil دو برابر جلبک بود. از طرفی میزان بتاکاوتن در جلبک D. bardawil بیشتر ازD. salina بود. کمتربودن بتاکاروتن و بیشتر بودن لیپید درD. salina و بیشتربودن بتاکاروتن و کمتربودن لیپید در D. bardawil میتواند احتمالاً حاکی از رابطه احتمالی بین تولید لیپید و بتاکاروتن باشد. در تیمار با اتانول آمین، تغییرات زیادی در نیمرخ اسید چرب اشباع و غیراشباع در مشاهده نشد. ولی D. bardawil در افزایش اسید چرب اشباع هپتادکانوئیک اسید و اسید چرب غیراشباع اولئیک اسید مشاهده شد.
شمارهی مقاله: 14
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1403/5/23 | پذیرش: 1403/7/10 | انتشار: 1404/2/13
ارسال پیام به نویسنده مسئول