جلد 14، شماره 65 - ( جلد 14، شماره 65، فروردین و اردیبهشت 1404 )                   جلد 14 شماره 65 صفحات 240-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahabi R, Shariati M. The effect of ethanolamine on lipid production and its relationship with beta-carotene in the unicellular green alga Dunaliella. Plant Process and Function 2025; 14 (65) : 14
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2109-fa.html
شهابی ریحانه، شریعتی منصور. بررسی اثر اتانول ‌آمین بر میزان چربی و رابطه آن با بتاکاروتن در جلبک سبز تک سلولی Dunaliella. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (65) :225-240

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2109-fa.html


1- گروه زیست‌شناسی گیاهی- جانوری، دانشکده علوم و فناوری‌های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه زیست‌شناسی گیاهی- جانوری، دانشکده علوم و فناوری‌های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، mansour_shariati@yahoo.com
چکیده:   (63 مشاهده)
جلبک سبز و تک سلولی Dunaliella در مطالعات فیزیولوژی اهمیت بسیار زیادی دارد. از دلایل انتخاب این جلبک در پژوهش‌های زیستی می‌توان به مقاومت آن در برابر تنش‌های شوری و فقدان دیواره‌ سلولی اشاره نمود. بسیاری از ریزجلبک‌ها منبع­های غنی از چربی هستند که از برخی از اسیدهای‌چرب آن‌ها می‌توان برای تولید بیودیزل که به نسبت آلودگی کمتر از سوخت‌های فسیلی دارند، استفاده می‌شود. در این تحقیق اثر 10، 25، 50، 75، 100 و 120 میکرومولار اتانول‌آمین بر میزان رشد، کلروفیل، بتاکاروتن، لیپید و همچنین نیمرخ اسید­های چرب اشباع و غیر­اشباع دو جلبکD. salina  و D. bardawil مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد اتانول آمین در غلظت­های پایین تأثیری بر روی بر روی رشد و میزان کلروفیل نداشت و در غلظت­های بالا باعث ممانعت رشد و سنتز کلروفیل شد. به­طور­کلی در هردو جلبک اتانول آمین تأثیری بر میزان لیپید نداشت و فقط غلظت 50 میکرو­مولار در جلبک D. bardawil باعث افزایش میزان لیپید شد. به نظر می­رسد در غلظت­های بالای اتانول آمین، احتمالاً مواد اولیه و انرژی بجای مصرف­شدن در فرایند تقسیم سلولی و سنتز کلروفیل بیشتر به سمت مقابله با غلظت بالای اتانول آمین و در غلظت 50 میکرومولار در جلبک D. bardawil به سمت تولید چربی رفته است. همچنین، اتانول آمین در در غلظت­های بالا در هردو جلبک و باعث کاهش رشد شد. جلبک D. bardawil تحت تیمار غلظت‌های پایین اتانول آمین، بتاکاروتن بیشتری سنتز کرد. در دو غلظت مورد استفاده 25 و 50 میکرومولار به همراه شاهد در طول یک هفته دوره آزمایش، میزان لیپید در جلبک D. salina  حدود D. bardawil دو برابر جلبک بود. از طرفی میزان بتاکاوتن در جلبک D. bardawil بیشتر ازD. salina  بود. کمتر­بودن بتاکاروتن و بیشتر بودن لیپید درD. salina  و بیشتر­بودن بتاکاروتن و کمتر­بودن لیپید در D. bardawil می­تواند احتمالاً حاکی از رابطه احتمالی بین تولید لیپید و بتاکاروتن باشد. در تیمار با اتانول آمین، تغییرات زیادی در نیمرخ اسید چرب اشباع و غیر­اشباع در مشاهده نشد. ولی D. bardawil در افزایش اسید چرب اشباع هپتادکانوئیک‌ اسید و اسید چرب غیر­اشباع اولئیک اسید مشاهده شد.
شماره‌ی مقاله: 14
متن کامل [PDF 1050 kb]   (25 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1403/5/23 | پذیرش: 1403/7/10 | انتشار: 1404/2/13

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb