Aalipour H, Mollahoseini H. The role of mycorrhizal fungi and vermicompost on the yield and growth indices of apricot (Prunus armeniaca). Plant Process and Function 2025; 14 (69) : 5
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2102-fa.html
1- گروه مهندسی فضای سبز دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، h.ali@tabrizu.ac.ir
2- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
چکیده: (22 مشاهده)
کشاورزی ارگانیک بر پایه چرخههای اکولوژیکی استوار است و هدف آن افزایش تولید محصولات با حداقل تأثیرات زیستمحیطی، حفظ پایداری بلندمدت خاک و کاهش استفاده از منابع تجدیدناپذیر است. این پژوهش با هدف جایگزینی کودهای شیمیایی با محصولات ارگانیک مانند قارچهای میکوریزا و ورمیکمپوست در درختان 15 ساله رقم آصفی انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان در سالهای 1399 و 1400 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل دو گونه قارچ میکوریزا (Rhizophagus irregularis و Funneliformis mosseae) و دو سطح کود ورمی کمپوست (5 و 10 کیلوگرم) بودند. نتایج نشان داد که ترکیب گونه میکوریزا ایریگیولاریس با 10 کیلوگرم ورمیکمپوست باعث افزایش معنیدار وزن خشک برگ (53%) و میوه (52%)، میزان قندهای محلول، محتوای کلروفیل (38%)، غلظت عناصر نیتروژن (42%)، فسفر (92%)، پتاسیم (30%)، آهن (30%) و روی (47%) نسبت به شاهد شد. این تیمار بیشترین تأثیر را بر بهبود شاخصهای رشدی و فیزیولوژیکی درختان زردآلو داشت. استفاده از قارچهای میکوریزا به تنهایی تفاوت معنیداری با شاهد نشان نداد، اما در ترکیب با ورمیکمپوست، تأثیر مثبت آنها در بهبود شرایط رشدی درختان زردآلو مشهود بود. براساس نتایج این پژوهش، استفاده از قارچهای میکوریزا همراه با ورمیکمپوست میتواند بهعنوان یک راهکار بیولوژیک و کاملاً ارگانیک برای بهبود رشد درختان زردآلو مورد استفاده قرار گیرد.
شمارهی مقاله: 5
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1403/5/13 | پذیرش: 1404/1/26 | انتشار: 1404/9/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول