جلد 14، شماره 66 - ( جلد 14، شماره 66، خرداد و تیر 1404 )                   جلد 14 شماره 66 صفحات 86-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jalali M, Khaleghi E, Moallemi N, Zivdar S, Rahmati Jonidabad M. The effect of manual and chemical thinning on quantitative and hormonal changes in different stages of Khadrawi dates. Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 5
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2100-fa.html
جلالی منصور، خالقی اسماعیل، معلمی نوراله، زیودار شهره، رحمتی جنیدآباد مصطفی. اثر تنک‌دستی و شیمیایی بر تغییرات کمی و هورمونی در مراحل مختلف خرما رقم خضراوی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :65-86

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2100-fa.html


1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، KHALEGHI@SCU.AC.IR
3- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، خوزستان، ایران
چکیده:   (3 مشاهده)
به­منظور بررسی اثر تنک­دستی و شیمیایی بر خصوصیات کمی و تغییرات هورمونی در مراحل مختلف میوه خرما رقم خضراوی، آزمایشی در دانشگاه شهید چمران اهواز در سال ۱۴۰۱ و 140۲ اجرا شد. این آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل تنک­دستی (عدم تنک­دستی، حذف ۳۳ درصد، حذف ۲۵ درصد از تعداد کل خوشچه­ها) و تنک شیمیایی (صفر، 50 و ۱۰۰ میلی­گرم در لیتر نفتالین استیک اسید) بود. هورمون­های اندازه­گیری شده شامل ایندول استیک اسید، جیبرلیک اسید، زآتین و آبسیزیک اسید و همچنین صفات کمی مورد ارزیابی شامل وزن تر، طول، قطر، نسبت طول به قطر، وزن گوشت، حجم و وزن مخصوص میوه بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنک­دستی و شیمیایی بر صفات کمی اندازه­گیری شده در همه مراحل (بجز بر طول، وزن گوشت و حجم میوه در مرحله کیمری) اثر معنی­داری داشت. همچنین اثر متقابل تنک­دستی و شیمیایی بر غلظت هورمون­های درونی اندازه­گیری شده در همه مراحل (بجز در هورمون اکسین و جیبرلیک اسید به ترتیب در مراحل کیمری و تمار) اثر معنی­داری داشت. نتایج نشان داد که صفات کمی اندازه­گیری شده تا اواسط مرحله رشد (خلال) افزایش یافته و پس از آن کاهش یافتند. بطورکلی نتایج بدست آمده نشان داد تیمار تنک­دستی با حذف یک­چهارم از تعداد کل خوشه­چه­ها و تنک شیمیایی با ۱۰۰ میلی­گرم در لیتر نفتالین استیک اسید، موجب بهبود کمی میوه خرما رقم خضراوی گردیده و به نخل­داران قابل توصیه است.
شماره‌ی مقاله: 5
متن کامل [PDF 704 kb]   (3 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1403/5/10 | پذیرش: 1403/9/6 | انتشار: 1404/4/1

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb