جلد 14، شماره 66 - ( جلد 14، شماره 66، خرداد و تیر 1404 )                   جلد 14 شماره 66 صفحات 190-173 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Qasemi M, Shamili M, Mirzaalian Dastjerdi A. Effect of nano selenium and sodium selenate on growth, physiological and antioxidant characteristics of Spinach (Spinacia oleracea L.) Dash variety. Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 11
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2099-fa.html
قاسمی محمد، شمیلی منصوره، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید. تاثیر نانوسلنیوم و سلنات سدیم بر خصوصیات رشدی، فیزیولوژیک و آنتی‌اکسیدانی اسفناج (Spinacia oleracea L.) رقم دَش. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :173-190

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2099-fa.html


1- دانشگاه هرمزگان
2- دانشگاه هرمزگان ، shamili@ut.ac.ir
چکیده:   (4 مشاهده)
گیاهان به عنوان بهترین منبع سلنیوم برای انسان‌ها و حیوانات، این عنصر را از خاک جذب و وارد زنجیره­ی غذایی می­کنند. نانوذرات سلنیوم، به عنوان نانوذرات پایدار، جهت استفاده به عنوان کود گیاهی معرفی شده اند. با توجه به نقش مفید سلنیوم در گیاهان، نیاز ضروری آن در بدن انسان و حیوانات و  اثرات سمی آن در غلظت­های بالا، در تحقیق حاضر بررسی اثرات  سلنیوم (به شکل بالک و نانو) بر خصیصه­های ، رشدی، فیزیولوژیک و آنتی‌اکسیدانی اسفناج در شرایط گلخانه  مورد توجه قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورها شامل محلول پاشی با نانو سلنیوم (5،  10 و 20 پی‌پی‌ام)، سلنات سدیم (5،  10 و 20 میلی‌گرم­درلیتر) و آب مقطر (گیاهان کنترل) بود. بر اساس یافته­ها، افزایش سطوح هر دو تیمار (تا 20 پی­پی­ام و میلی­گرم­درلیتر) موجب افزایش طول اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ، ماده خشک برگ و ریشه، محتوی پرولین، فعالیت آنتی­اکسیدان و آنزیم پراکسیداز شد. نشت یونی تحت سطوح مختلف نانوسلینوم و تنها در سطح 10 میلی­گرم­در­لیتر سدیم سلنات، کاهش یافت. در مقابل، بیشترین نشت یونی در سطح 10 میلی­گرم­درلیتر سدیم­سلنات ثبت شد. تنها در سطح 5 (پی­پی­ام و میلی­گرم­در­لیتر) هر دو تیمار، محتوی مالون­دی­آلدهید و فعالیت آنزیم کاتالاز افزایش نشان داد. افزایش سطوح سدیم­سلنات تا 20 میلی­گرم­درلیتر و اعمال 5 پی­پی­ام نانوسلنیوم بهبود محتوی فلاونوئید را به همراه داشت. فنل نیز تحت سطوح مختلف نانوسلنیوم و تنها در سطح 10 میلی­گرم­در­لیتر سدیم­سلنات، افزایش یافت. اما در سطوح دیگر سدیم­سلنات، کاهش این صفت رخ داد
شماره‌ی مقاله: 11
متن کامل [PDF 974 kb]   (4 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1403/5/9 | پذیرش: 1403/10/4 | انتشار: 1404/4/1

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb