Qasemi M, Shamili M, Mirzaalian Dastjerdi A. Effect of nano selenium and sodium selenate on growth, physiological and antioxidant characteristics of Spinach (Spinacia oleracea L.) Dash variety. Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 11
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2099-fa.html
قاسمی محمد، شمیلی منصوره، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید. تاثیر نانوسلنیوم و سلنات سدیم بر خصوصیات رشدی، فیزیولوژیک و آنتیاکسیدانی اسفناج (Spinacia oleracea L.) رقم دَش. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :173-190
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2099-fa.html
1- دانشگاه هرمزگان
2- دانشگاه هرمزگان ، shamili@ut.ac.ir
چکیده: (4 مشاهده)
گیاهان به عنوان بهترین منبع سلنیوم برای انسانها و حیوانات، این عنصر را از خاک جذب و وارد زنجیرهی غذایی میکنند. نانوذرات سلنیوم، به عنوان نانوذرات پایدار، جهت استفاده به عنوان کود گیاهی معرفی شده اند. با توجه به نقش مفید سلنیوم در گیاهان، نیاز ضروری آن در بدن انسان و حیوانات و اثرات سمی آن در غلظتهای بالا، در تحقیق حاضر بررسی اثرات سلنیوم (به شکل بالک و نانو) بر خصیصههای ، رشدی، فیزیولوژیک و آنتیاکسیدانی اسفناج در شرایط گلخانه مورد توجه قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورها شامل محلول پاشی با نانو سلنیوم (5، 10 و 20 پیپیام)، سلنات سدیم (5، 10 و 20 میلیگرمدرلیتر) و آب مقطر (گیاهان کنترل) بود. بر اساس یافتهها، افزایش سطوح هر دو تیمار (تا 20 پیپیام و میلیگرمدرلیتر) موجب افزایش طول اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ، ماده خشک برگ و ریشه، محتوی پرولین، فعالیت آنتیاکسیدان و آنزیم پراکسیداز شد. نشت یونی تحت سطوح مختلف نانوسلینوم و تنها در سطح 10 میلیگرمدرلیتر سدیم سلنات، کاهش یافت. در مقابل، بیشترین نشت یونی در سطح 10 میلیگرمدرلیتر سدیمسلنات ثبت شد. تنها در سطح 5 (پیپیام و میلیگرمدرلیتر) هر دو تیمار، محتوی مالوندیآلدهید و فعالیت آنزیم کاتالاز افزایش نشان داد. افزایش سطوح سدیمسلنات تا 20 میلیگرمدرلیتر و اعمال 5 پیپیام نانوسلنیوم بهبود محتوی فلاونوئید را به همراه داشت. فنل نیز تحت سطوح مختلف نانوسلنیوم و تنها در سطح 10 میلیگرمدرلیتر سدیمسلنات، افزایش یافت. اما در سطوح دیگر سدیمسلنات، کاهش این صفت رخ داد
شمارهی مقاله: 11
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1403/5/9 | پذیرش: 1403/10/4 | انتشار: 1404/4/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول