جلد 14، شماره 65 - ( جلد 14، شماره 65، فروردین و اردیبهشت 1404 )                   جلد 14 شماره 65 صفحات 160-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zaeri Behrooz M, Karimi R, Rasouli M, Rostami M. The effect of gamma-aminobutyric acid on leaf physiological and biochemical indices of two grape (Vitis vinifera L.) cultivars under cold stress. Plant Process and Function 2025; 14 (65) : 9
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2088-fa.html
زائری بهروز مریم، کریمی روح الله، رسولی موسی، رستمی مجید. تأثیر گاما آمینو بوتیریک اسید بر شاخص‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برگ دو رقم انگور (Vitis vinifera L.) تحت تنش سرما. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (65) :145-160

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2088-fa.html


1- گروه به‌زراعی و به‌نژادی انگور، پژوهشکده انگور و کشمش، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
2- گروه به‌زراعی و به‌نژادی انگور، پژوهشکده انگور و کشمش، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران & گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران ، r.karimi@malayeru.ac.ir Rouholahkarimi@gmail.com
3- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین، قزوین، ایران
چکیده:   (66 مشاهده)
در این پژوهش، اثر کاربرد برگی گاما آمینو­بوتیریک اسید (گابا؛ صفر، 5/1 و 3 میلی­مولار) بر محتوای آبسیزیک اسید، قندهای محلول، پلی­آمین­ها، فعالیت برخی آنزیم‌های آنتی‌اُکسیدان و شاخص‌ پایداری غشاء برگ دو رقم انگور (خلیلی و پرلت) تحت دو تیمار دمایی (ºC2 و ºC24) به صورت فاکتوریل (2×3) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه بررسی شد. تاک‌ها در مرحله 15 برگی با غلظت‌های مختلف گابا محلول‌پاشی شدند. بعد از 24 ساعت، نیمی از تاک‌های تیمارشده با گابا به همراه گیاهان شاهد به مدت 12 ساعت تحت دمای ºC2 (شرایط تنش سرما) قرار گرفتند و بقیه تاک‌ها (تیمارشده با گابا و شاهد) در دمای ºC24 (شرایط عادی) نگهدای و بعد 12 ساعت نمونه­برداری شدند. کاربرد گابا در شرایط تنش سرما سبب حفظ کلروفیل و کاهش نشت­یونی، مالون دی­آلدئید و پراکسید هیدروژن و افزایش پروتئین، پرولین و آبسیزیک اسید نسبت به گیاهان شاهد در هر دو رقم شد. مقدار ساکارز، فروکتوز و گلوکز برگ در رقم خلیلی تیمار­شده در مقایسه با رقم پرلت تحت تنش سرما بیشتر بود. همچنین کاربرد گابا منجر به افزایش مقدار پلی­آمین‌های پوتریسین، اسپرمین و اسپرمیدین در دمای ºC2 شد. تحت تنش سرما، فعالیت آنزیم­های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در غلظت 3 میلی­مولار و آسکوربات پراکسیداز در غلظت 5/1 میلی­مولار گابا بیشترین فعالیت آنزیمی را نسبت به گیاهان شاهد نشان دادند. گابا از طریق افزایش آبسیزیک اسید، قندهای محلول و سیستم آنتی‌اکسیدانی، باعث حفظ پایداری غشاء و تحمل به سرمای تاک‌ها شد. تأثیر گابا بر تحمل به سرمای رقم خلیلی بیشتر از رقم پرلت بود.
شماره‌ی مقاله: 9
متن کامل [PDF 1067 kb]   (25 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1403/4/12 | پذیرش: 1403/6/17 | انتشار: 1404/2/13

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb