جلد 14، شماره 65 - ( جلد 14، شماره 65، فروردین و اردیبهشت 1404 )                   جلد 14 شماره 65 صفحات 196-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Doostali M, Chehregani Rad A, Afshar S. Anther and pollen grain development in Bartlett cultivar and the effect of temperature on pollen grain germination of Bartlett, Natanzi and Dargazi cultivars in pear (Pyrus communis L.). Plant Process and Function 2025; 14 (65) : 11
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2082-fa.html
دوستعلی محمد، چهرگانی راد عبدالکریم، افشار سعید. تکوین بساک و دانه‌گرده در رقم Bartlett و اثر دما بر جوانه‌زنی دانه‌گرده رقم‌های Bartlett، نطنزی و درگزی در گلابی (Pyrus communis L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (65) :179-196

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2082-fa.html


1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، chehregani@basu.ac.ir
3- گروه زیست‌پزشکی ملکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده:   (85 مشاهده)
گلابی اروپایی (Pyrus communis L.) متعلق به خانواده Rosaceae و زیر طایفهMaleae  است. به منظور توسعه دانش تکوین درباره این گونه، مراحل تکوین بساک و دانه‌گرده رقم Bartlett آن با روش­های رایج بافت‌شناسی مانند تثبیت در FAA، آبگیری، قالب­گیری با پارافین، برش‌گیری با میکروتوم و رنگ‌آمیزی دوگانه هماتوکسیلین - ائوزین بررسی شد. یافته­ها نشان داد بساک‌ها دو خانه (بی­تکا) و چهار کیسه‌گرده­ای (تتراسپورانژ) است. الگوی نمو دیواره بساک از تیپ پایه (basic) پیروی می­کند. سیتوکینز میکروسپورها از نوع همزمان و آرایش میکروسپورهای تتراد چهار وجهی (تتراهدرال) است. تاپتوم یک‌لایه­ای، از نوع ترشحی و سلول‌های آن دو هسته­ای است. دانه‌های گرده بالغ دو سلولی، tricolpate و تزئینات اگزین از نوع striate است. شکوفایی بساک درون­گشا بوده و از طریق شکاف­های طولی صورت می­گیرد و دانه­های گرده به صورت تکی monad آزاد می­شوند. برای بررسی تأثیر دما بر جوانه‌زنی دانه‌های گرده از سه رقم Bartlett، نطنزی و درگزی استفاده شد. افزایش دما سرعت جوانه‌زنی دانه‌های گرده را در هر سه رقم تسریع می­کند. در دمای C°۵، درصد جوانه‌زنی در تمامی ارقام به­طور­کلی پایین‌تر بود. در هر سه رقم، جوانه‌زنی دانه‌های گرده در زمان‌های صفر و 1 ساعت صفر بود. با افزایش زمان به‌ویژه زمان‌های 2 و 4 ساعت درصد جوانه‌زنی افزایش چشم‌گیری یافت، با این حال از زمان 4 ساعت به بعد درصد جوانه‌زنی در هر سه رقم مورد مطالعه افزایش ناچیزی نشان داد. دانه‌های گرده در دمای C°۵، جوانه‌زنی کمتری نسبت به سایر دماها داشتند. این نتایج نشان می‌دهد که دمای C°۵ برای جوانه‌زنی دانه‌های گرده این ارقام مناسب نیست و دمای C °۲۵ برای همه ارقام دمای بهینه جوانه‌زنی است.
شماره‌ی مقاله: 11
متن کامل [PDF 1152 kb]   (28 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1403/4/4 | پذیرش: 1403/8/22 | انتشار: 1404/2/13

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb