Doostali M, Chehregani Rad A, Afshar S. Anther and pollen grain development in Bartlett cultivar and the effect of temperature on pollen grain germination of Bartlett, Natanzi and Dargazi cultivars in pear (Pyrus communis L.). Plant Process and Function 2025; 14 (65) : 11
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2082-fa.html
دوستعلی محمد، چهرگانی راد عبدالکریم، افشار سعید. تکوین بساک و دانهگرده در رقم Bartlett و اثر دما بر جوانهزنی دانهگرده رقمهای Bartlett، نطنزی و درگزی در گلابی (Pyrus communis L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (65) :179-196
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2082-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، chehregani@basu.ac.ir
3- گروه زیستپزشکی ملکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده: (85 مشاهده)
گلابی اروپایی (Pyrus communis L.) متعلق به خانواده Rosaceae و زیر طایفهMaleae است. به منظور توسعه دانش تکوین درباره این گونه، مراحل تکوین بساک و دانهگرده رقم Bartlett آن با روشهای رایج بافتشناسی مانند تثبیت در FAA، آبگیری، قالبگیری با پارافین، برشگیری با میکروتوم و رنگآمیزی دوگانه هماتوکسیلین - ائوزین بررسی شد. یافتهها نشان داد بساکها دو خانه (بیتکا) و چهار کیسهگردهای (تتراسپورانژ) است. الگوی نمو دیواره بساک از تیپ پایه (basic) پیروی میکند. سیتوکینز میکروسپورها از نوع همزمان و آرایش میکروسپورهای تتراد چهار وجهی (تتراهدرال) است. تاپتوم یکلایهای، از نوع ترشحی و سلولهای آن دو هستهای است. دانههای گرده بالغ دو سلولی، tricolpate و تزئینات اگزین از نوع striate است. شکوفایی بساک درونگشا بوده و از طریق شکافهای طولی صورت میگیرد و دانههای گرده به صورت تکی monad آزاد میشوند. برای بررسی تأثیر دما بر جوانهزنی دانههای گرده از سه رقم Bartlett، نطنزی و درگزی استفاده شد. افزایش دما سرعت جوانهزنی دانههای گرده را در هر سه رقم تسریع میکند. در دمای C°۵، درصد جوانهزنی در تمامی ارقام بهطورکلی پایینتر بود. در هر سه رقم، جوانهزنی دانههای گرده در زمانهای صفر و 1 ساعت صفر بود. با افزایش زمان بهویژه زمانهای 2 و 4 ساعت درصد جوانهزنی افزایش چشمگیری یافت، با این حال از زمان 4 ساعت به بعد درصد جوانهزنی در هر سه رقم مورد مطالعه افزایش ناچیزی نشان داد. دانههای گرده در دمای C°۵، جوانهزنی کمتری نسبت به سایر دماها داشتند. این نتایج نشان میدهد که دمای C°۵ برای جوانهزنی دانههای گرده این ارقام مناسب نیست و دمای C °۲۵ برای همه ارقام دمای بهینه جوانهزنی است.
شمارهی مقاله: 11
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1403/4/4 | پذیرش: 1403/8/22 | انتشار: 1404/2/13
ارسال پیام به نویسنده مسئول