جلد 13، شماره 62 - ( جلد 13، شماره 62، مهر و آبان 1403 )                   جلد 13 شماره 62 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abasi Shokouhi L, Seyed Hajizadeh H, Zahedi S M, Faraji Chelanolys A, Moghadam A. The efficiency of a preservative solution containing melatonin and GABA in expanding the quality of gerbera (Gerbera jamesonii cv. Terra Kalina) cut flower during longevity. Plant Process and Function 2024; 13 (62) : 1
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2059-fa.html
عباسی شکوهی لعیا، سید حاجی زاده حنیفه، زاهدی سید مرتضی، فرجی چلانعلیا علی، مقدم علی. کارایی محلول محافظ حاوی ملاتونین و گابا در افزایش کیفیت گل شاخه بریده ژربرا (Gerbera jamesonii cv. Terra Kalina) طی ماندگاری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (62) :1-16

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2059-fa.html


1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه 553-55136، ایران
2- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه 553-55136، ایران ، hajizade@maragheh.ac.ir
3- گروه علوم باغبانی و زراعت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (527 مشاهده)
ژربرا پنجمین گل شاخه بریده جهان، از نظر اهمیت اقتصادی است ولی عمر گلجای کوتاهی دارد. یکی از مشکلات اصلی پس از برداشت این گل کاهش کیفیت و دوام گل­ها است که تحت تأثیر تعادل بین جذب و از دست دادن آب قرار می­گیرد. به همین منظور برای بررسی تاثیر ملاتونین و گاما آمینوبوتیریک اسید( گابا) در افزایش ماندگاری و کیفیت ژربرا آزمایشی بصورت فاکتوریل، در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. محلول­های محافظ گل حاوی 1/0 و 5/0 میلی مولار ملاتونین و 1 و 5 میلی مولار گابا و از آب مقطر به عنوان تیمار شاهد بودند. نتایج نشان داد که با افزایش ماندگاری، میزان  نشت الکترولیت، آنتوسیانین، مالون دی آلدهید، پراکسید هیدروژن و فعالیت آنزیم پراکسیداز در همه تیمارها به جز محلول­های حاوی ملاتونین 1/0 میلی­مولار و گابا 1 میلی­مولار افزایش یافت در حالی­که وزن تر، کربوهیدرات، فلاونویید، فنل کل و پروتئین کاهش یافت. بیشترین کاهش در وزن تر نسبی گلبرگ و کربوهیدرات و نیز بیشترین افزایش در میزان مالون دی آلدهید و نشت الکترولیت در روز 10 ام در تیمار گابا 5 میلی مولار مشاهده شد. گل­های قرار گرفته در محلول حاوی 1/0 میلی مولار ملاتونین، حاوی بیشترین میزان کربوهیدرات محلول کل، پروتئین، فنل کل و نیز بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز بودند. به­طور کلی، ملاتونین در هر دو غلظت 5/0 و 1/0 میلی­مولار مناسب­ترین تیمار بود که باعث بهبود صفات کیفی گل­های شاخه بریده ژربرا نسبت به شاهد و سایر تیمارها شد. لذا با توجه به ماهیت هورمونی و آنتی­اکسیدانی ملاتونین، به نظر می­رسد که کاربرد ملاتونین در غلظت کم می­تواند به عنوان یک تکنولوژی امیدبخش در سطح تجاری در صنعت گل مورد استفاده قرار گیرد.
شماره‌ی مقاله: 1
متن کامل [PDF 1011 kb]   (217 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1403/2/4 | پذیرش: 1403/3/16 | انتشار: 1403/7/23

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb