Khademi S, Seify M. The effects of the interaction of salicylic acid and salinity on the antioxidant defense system and the distribution of some elements in rapeseed
(Brassica napus L.) plants. Plant Process and Function 2025; 14 (65) : 2
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2057-fa.html
خادمی سعیده، سیفی مژگان. اثرات برهمکنش سالیسیلیک اسید و شوری بر سیستم دفاع آنتیاکسیدانی و توزیع برخی عناصر در گیاه کلزا (Brassica napus L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (65) :21-34
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2057-fa.html
1- گروه زیستشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس، تهران، ایران ، skhademi1977@gmail.com
2- گروه زیستشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس، تهران، ایران
چکیده: (52 مشاهده)
گیاه کلزا یک گیاه روغنی ارزشمند متعلق به خانواده گیاهی براسیکاسه است، و با توجه به اینکه امروزه شوری خاک یکی از مهمترین مسائل محدودکننده کشاورزی است، بنابراین بررسی اثر سالیسیلیک اسید (به عنوان یک محرک زیستی و عامل بهبود سیستم دفاع
آنتیاکسیدانی) بر گیاهان تحت تنش شوری، به منظور کاهش اثرات منفی ناشی از تنش شوری، ضروری به نظر میرسد. در این تحقیق اثرات متقابل NaCl و سالیسیلیک اسید (SA) بر سیستم دفاع آنتیاکسیدانی و توزیع برخی عناصر در گیاه کلزا رقم هایولا مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور گیاهچههای 21 روزه تحت غلظتهای صفر، 50 و100 میلیمولارNaCl و غلظتهای صفر و 500 میکرومولار SA به مدت دو هفته قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیداتیو سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز، و همچنین مقدار H2O2در تیمارهای شوری در حضورSA کمتراز مقادیر آنها در تیمارهای شوری بدون حضور SA بود، که نشان از کاهش سطح تنش در حضور SA دارد. چرا که افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیداتیو نشاندهنده افزایش سطح تنش و افزایش مقدار پراکسید هیدروژن شاخص صدمات غشایی در شرایط تنش هستند. در تیمارهای شوری، درحضور SA غلظت سدیم ریشه افزایش یافت که میتواند به دلیل تجمع سدیم در ریشه و عدم انتقال آن به اندام هوایی باشد که نوعی راهکار مقابله با تنش است و نیز افزایش غلظت پتاسیم ریشه در تیمارهای شوری در حضور SA مشاهده شد و از آنجایی که پتاسیم نقش مهمی در تنظیم پتانسیل اسمزی سلولها دارد، این افزایش
میتواند نشان از اثر مثبت SA در کاهش اثرات مخرب تنش شوری باشد. در کل، دادهها نشان میدهد که حضور SA باعث افزایش مقاومت این رقم کلزا نسبت به شوری شده است، همچنین به کارگیریSA در غلظت 500 میکرومولار میتواند اثرات منفی شوری برروی گیاه کلزا رقم هایولا را محدود کند.
شمارهی مقاله: 2
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1403/1/27 | پذیرش: 1403/6/7 | انتشار: 1404/2/13
ارسال پیام به نویسنده مسئول