Saadat H, Sedghi M. Effect of sodium nitroprusside pretreatment on the improvement of physiological traits and antioxidant enzymes in rice seedlings (Oryza Sativa L.) under salinity stress. Plant Process and Function 2024; 13 (62) : 10
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2021-fa.html
سعادت هانیه، صدقی محمد. اثر پیشتیمار سدیم نیتروپروساید بر بهبود صفات فیزیولوژیکی و آنزیمهای آنتیاکسیدانی گیاهچه برنج (Oryza sativa) تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (62) :145-160
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2021-fa.html
1- گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده: (229 مشاهده)
به منظور تعیین اثر پیشتیمار سدیم نیتروپروساید بر بهبود صفات فیزیولوژیکی و آنزیمهای آنتیاکسیدانت گیاهچه برنج تحت تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1402 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) و سه سطح سدیم نیتروپروساید (صفر (آبمقطر)، 40 و 80 میکرومولار) بود. نتایج نشان داد که شوری شاخصهای جوانهزنی شامل درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، شاخص طولی بنیه گیاهچه و شاخص وزنی بنیه گیاهچه را کاهش داد، ولی پرایمینگ بذر با سطوح مختلف سدیم نیتروپروساید بهویژه سطح 80 میکرومولار این صفات را بهبود بخشید. شوری میانگین مدت جوانهزنی را افزایش داد، بهطوریکه بـیشتـرین میانگین مدت جوانهزنی (371/0 روز) در پرایمینگ با سدیم نیتروپروساید 40 میکرومولار و شوری 150 میلیمولار بود. فعالیت آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در پیشتیمار با سدیم نیتروپروساید 80 میکرومولار و شوری 150 میلیمولار به ترتیب در حدود 37 و 40 درصد نسبت به شاهد (آبمقطر) و بدون شوری بیشتر بود. شوری فعالیت آنزیم پراکسیداز را افزایش داد. بهطوریکه کمترین آنزیم پراکسیداز (444/58 واحد میلیگرم بر پروتئین) در شاهد (بدون شوری) بهدست آمد. همچنین، فعالیت آنزیم پراکسیداز در پیشتیمار با سدیم نیتروپروساید 80 میکرومولار حدود 14 درصد نسبت به شاهد (آبمقطر) افزایش نشان داد. نتایج نشان داد که تیمار بذر با سدیم نیتروپروساید 80 میکرومولار موجب بهبود جوانهزنی و صفات بیوشیمیایی بذر برنج در شرایط شور میشود و به دلیل کاهش تنش اکسیداتیو میتواند اثرات مضر شوری بر برخی صفات در گیاهچه برنج را کاهش داده و رشد گیاهچه را بهبود بخشد.
شمارهی مقاله: 10
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1402/10/26 | پذیرش: 1403/1/19 | انتشار: 1403/7/23