جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 270-247 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yadegari M. Morpho-physiological and essential oil characters of Savory (Satureja bachtiarica) by affected of elicitors and irrigation regimes. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 15
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2000-fa.html
یادگاری مهراب. خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس مرزه بختیاری (Saturjea bachtiarica) تحت تأثیر محرک‌های رشدی و دوره‌های مختلف آبیاری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :247-270

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2000-fa.html


مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، mehrabyadegari@gmail.com
چکیده:   (460 مشاهده)
تحقیق حاضر در قالب طرح بلوک‌های کاملاً تصادفی با سه تکرار به­صورت کرت‌های یکبار خرد شده در جهت ارزیابی محرک‌های رشدی آلی و الکلی بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی، اسانس و ترکیبات اسانس مرزه بختیاری انجام گردید. تیمارهای دوره آبیاری (3، 6 و 9 روز یکبار) در کرت‌های اصلی و محلول‌پاشی برگی محرک‌های آلی (کیتوزان، اسید سالیسیلیک و فنیل آلانین) و الکلی (متانول، اتانول و استون) در کرت‌های فرعی قرار گرفتند. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، محرک‌های آلی و الکلی به‌طور معنی‌داری بر صفات مورفوفیزیولوژیک و اسانس گونه‌های مرزه تأثیر داشتند. بالاترین محتوای کلروفیل (37/1- 41/1 میلی‌گرم در گرم وزن تر) و فنول (34/2-51/2 میلی‌گرم در گرم وزن تر) در تیمارهای کیتوزان (25/0 گرم در لیتر)، اتانول (10%) و فنیل آلانین (1 گرم در لیتر) تحت دور آبیاری 3 و 6 روز به ‌دست آمد. بیشترین میزان اسانس (61/1-59/1 درصد) در گیاهان تحت تیمار با کیتوزان (25/0 میلی‌گرم در لیتر) و فنیل آلانین (1 گرم در لیتر) با دوره آبیاری 6 روز یکبار بوجود آمد. مشخص گردید که مونوترپن‌های حلقوی عامل اصلی تعیین­کننده کیفیت شامل پی- سایمن (4/35-1/20 %)، گاما-ترپینن (74/17-71/6%)، کارواکرول (54/36- 14/22 %)، آلفا-ترپینن (56/2-65/0 %)، جرماکرن-دی (01/2-65/0 %) و تیمول (45/1-54/0 %) هستند. محلول­پاشی کیتوزان (25/0 گرم در لیتر)، اتانول (10 %) و فتیل آلانین (1 گرم در لیتر) به‌­طور معنی‌داری باعث افزایش مونوترپن‌های الکلی در اسانس گیاهان مرزه شد. استفاده از کیتوزان با غلظت 25/0 گرم در لیتر می­تواند نقش مؤثری در بهبود صفات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس مرزه بختیاری تحت شرایط مشابه اقلیمی داشته باشد.
شماره‌ی مقاله: 15
متن کامل [PDF 1112 kb]   (172 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1402/9/20 | پذیرش: 1402/11/23 | انتشار: 1403/2/10

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb