جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 38-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagherifard G, salehi A, Movahhedi Dehnavi M, Sedghi Asl M, Yadavi A. Evaluation of the effect of mycorrhizal fungus and zinc sulfate foliar application on some physiological and biochemical traits and economic yield of Hypericum perforatum L. under different irrigation regimes. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 2
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1997-fa.html
بافری فر گودرز، صالحی امین، موحدی دهنوی محسن، صدقی اصل محمد، یدوی علیرضا. ارزیابی اثر قارچ مایکوریزا و محلول‌پاشی سولفات ‌روی بر برخی صفات فیزیولوژیک، بیوشیمایی و عملکرد اقتصادی گیاه گل‌راعی (Hypericum perforatum L.) تحت رژیم‌های آبیاری متفاوت. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :17-38

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1997-fa.html

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران ، aminsalehi@yu.ac.ir
3- گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
گل‏ راعی (Hypericum perforatum L.) گیاهی دارویی با قدمت بیش از 2000 سال است. تنش خشکی از محدود‏کننده‌ترین عوامل محیطی در رشد و تولید گیاهان است. همزیستی گیاهان با قارچ‏های مایکوریزا و ﻣﺤﻠﻮلﭘﺎﺷﻲ عناصر ضروری می‌تواند یکی از راه‏کار‏ها‏‏ی مؤثر برای مقابله با تنش‏خشکی ‏باشد. ایﻦ پژوهش با هدف ارزیابی تأثیر قارچ مایکوریزا و محلول‏پاشی سولفات ‏روی بر برخی صفات بیوشیمیایی و عملکرد اقتصادی در گل‏راعی تحت رژیم‏های آبیاری متفاوت به ‏صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کاملاً تصادفی در ﺳـﻪ ﺗﮑـﺮار طی ﺳﺎل‏های 2018 تا 2020 اجرا شد. عامل اصلی رژیم‏های آبیاری در سه سطح (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی) و عامل فرعی به ‏صورت فاکتوریل شامل محلول‏پاشی با سولفات ‏روی در سه سطح (صفر، 3 و 6 در هزار) و تلقیح با مایکوریزا (Funneliformis mosseae) در دو سطح (تلقیح‏شده و تلقیح‏نشده) انجام شد. نتایج نشان داد، که برهمکنش سه‏گانه رژیم‏های آبیاری+ محلول‏پاشی+ مایکوریزا در هر سه سال اثری معنی‏دار بر محتوای کلروفیل، پرولین، قند‏های محلول، مالون‏ دی‏آلدهید و عملکرد اقتصادی داشت. افزایش تنش آبیاری اثری کاهنده بر محتوای کلروفیل، عملکرد اقتصادی و محتوای آب نسبی برگ داشت، اما بر پرولین، قند‏های محلول و مالون ‏دی‏آلدهید اثری افزایشی داشت. در هر سطح تنش بیشترین عملکرد اقتصادی در تیمار ۶ در هزار محلول‏پاشی+ تلقیح با میکوریزا حاصل شد. به‏‏طورکلی محلول‏پاشی ‏روی+ مایکوریزا با افزایش محتوای کلروفیل‏، قند‏های محلول و محتوای آب نسبی برگ سبب تعدیل شرایط تنش و افزایش مقاومت گیاه در برابر خشکی ‏‏شد و با ارتقاء کمی و کیفی صفات بیوشیمیایی، عملکرد اقتصادی گیاه گل‏راعی را افزایش داد.
واژه‌های کلیدی: پرولین، تنش خشکی، کلروفیل، Hypericum perforatum
دریافت: 1402/9/18 | پذیرش: 1402/11/2 | انتشار: 1403/3/29