جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 250-235 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nouri P, Jahan Bakhsh S, Farzaneh S, Raeisi Sadati S Y, Heydarzadeh S. Investigating the physiological response of different genotypes of sugar beet in different levels of salinity stress. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 14
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1991-fa.html
نوری پریا، جهان بخش سدابه، فرزانه سلیم، رئیسی ساداتی سیده یلدا، حیدرزاده سعید. بررسی واکنش‌های فیزیولوژیکی چند ژنوتیپ چغندرقند در سطوح مختلف تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :235-250

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1991-fa.html

1- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، jahanbakhsh@uma.ac.ir
شوری از مهم­ترین تنش­های محیطی است که گسترش روزافزون آن، رشد و عملکرد گیاهان زراعی را کاهش می­دهد، در این راستا شناسایی ارقام چغندرقند متحمل به تنش شوری جهت بهبود واکنش‌های فیزیولوژیکی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به ‌همین منظور پژوهشی جهت بررسی ویژگی‌های فیزیولوژیکی ژنوتیپ­های چغندرقند تحت تنش شوری در سال 1399 انجام گرفت. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی تحت شرایط گلخانه‏ای انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل ژنوتیپ‌های مختلف چغندرقند (9 ژنوتیپ‏) به عنوان فاکتور اول و تنش شوری به عنوان فاکتور دوم در چهار سطح (شاهد و 4، 8 و 12 دسی‏زیمنس بر متر) بودند. نتایج نشان داد که اثرات تنش شوری بر محتوای کلروفیل، پروتئین محلول، محتوای پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی (کاتالاز، پراکسیداز و پلی‌فنل ‌اکسیداز) ارقام مختلف چغندرقند معنی‌دار بود. سطوح بالاتر تنش شوری (12 دسی‌زیمنس بر متر) موجب افزایش معنی‌دار پروتئین محلول، محتوای پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، پراکسیداز و پلی‌فنل‌ اکسیداز نسبت به سایر سطوح تنش شوری و تیمار شاهد شد. در­حالی­که، بیش‌ترین محتوای کلروفیل a، b و کلروفیل کل در رقم شماره 15 و 4 در تیمار عدم اعمال تنش شوری مشاهده شد. در ژنوتیپ­های مورد مطالعه، ژنوتیپ‌های شماره 6، 15 و 20 از بیش‌ترین فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در شرایط تنش شوری 12 دسی‌زیمنس بر متر برخوردار بودند. لذا، در سطوح بالاتر تنش شوری، ارقام مقاوم چغندرقند با بهبود محتوای اسمولیت‌های سازگار و فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی از طریق حقظ ساختار غشا از کاهش محتوای رنگدانه‌های فتوسنتزی جلوگیری می‌کنند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1402/9/11 | پذیرش: 1402/12/7 | انتشار: 1403/3/29