جلد 13، شماره 62 - ( جلد 13، شماره 62، مهر و آبان 1403 )                   جلد 13 شماره 62 صفحات 266-247 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yadegari M. Thymus vulgaris L. belongs to the Lamiaceae family, which is considered one of the most important medicinal and industrial plants. In the present study, the effects of foliar application of methyl jasmonate and titanium dioxide nanoparticles on the quantitative and qualitative characters of essential oil in Thyme based on a randomized complete block design with 3 replications in two growing seasons (2022 and 2023) were evaluated by two separate experiments in the Research Farm of the Islamic Azad University Branch of Shahrekord. Foliar application of methyl jasmonate (0, 0.5, 1, 2 mM) and titanium dioxide nanoparticles (0, 100, 200 and 300 mg. L-1) was performed three times with a 4-day interval after the V12-V20 stage. For measurement of the content and yield of the volatile oil, 1000g of the fresh shoots were harvested, mixed with water and placed in a flask connected to the condenser of a Clevenger apparatus and the GC analysis was done to detect the essential oil composition. In two years, the highest weight of dry matter (362.8-365.5 g.m-2), essential oil content (0.95-0.97%) and total chlorophyll (1.69-1.71 mg.dw-1) were observed in plants treated with 1 mM methyl jasmonate which was the same group as 100 mg L-1 titanium dioxide nanoparticles. Four components of Thymyl acetate, P-cymene, Gamma terpinen and Carvacrol are classified as cyclic monoterpene that make up more than 62% of the essential oil content in different treatments. Methyl jasmonate at a concentration of 1 mM increased the essential oil content of treated plants (0.97%) compared to control plants (0.69%) by 40%. According to the obtained results, applied methyl jasmonate at concentration of 1 mM is suggested to improve the quantitative and qualitative characters of essential oil in Thyme plants in same climate.. Plant Process and Function 2024; 13 (62) : 16
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1987-fa.html
یادگاری مهراب. اثر نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم و متیل جاسمونات بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس گیاه دارویی Thymus vulgaris L.. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (62) :247-266

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1987-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد ، mehrabyadegari@gmail.com
چکیده:   (286 مشاهده)
آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) گیاهی دارویی مهم از تیره نعناع (Lamiaceae) است که مصارف متعددی در صنایع غذایی و دارویی دارد. پژوهش حاضر جهت بررسی اثر محلول­پاشی محرک‌های نانوذرات دی­اکسید تیتانیوم و متیل جاسمونات بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس این گیاه در دو سال زراعی 1400-1401 و 1401-1402 در قالب دو آزمایش مستقل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام شد. محلول‌پاشی با نانو­ذرات دی­اکسید تیتانیوم (صفر، 100، 200 و 300 میلی­گرم در لیتر) و سطوح متیل جاسمونات (صفر، 5/0، 1 و 2 میلی­مولار) هر چهار ‌روز یک بار پس از مرحله 10-12 برگی در سه نوبت صورت گرفت. 1000 گرم از ساختار هوایی در هر تکرار با آب ترکیب گردیده و اسانس‌گیری به روش تقطیر با بخار آب توسط دستگاه کلونجر و شناسایی ترکیبات اسانس توسط کروماتوگرافی گازی صورت گرفت. در دو سال انجام این پژوهش بیشترین مقادیر وزن خشک (8/362 -5/365 گرم در مترمربع)، اسانس (95/0-97/0 درصد) و کلروفیل کل (69/1-71/1 میلی‌گرم در وزن خشک) متعلق به تیمار متیل جاسمونات (1 میلی­مولار) بود که هم‌گروه با تیمار نانوذرات دی­اکسید تیتانیوم (100 میلی­گرم در لیتر) قرار گرفت. چهار ترکیب کارواکرول، پارا-سیمن، گاما-ترپینن و تیمیل استات از دسته مونوترپن‌های حلقوی در تیمارهای مختلف بیش از 62 درصد از ترکیبات اسانس را به خود اختصاص دادند. متیل جاسمونات (1 میلی­مولار) با افزایش 40 درصدی، مقدار اسانس را از 69/0 به 97/0 درصد افزایش داد. با توجه به نتایج دو ساله تحقیق حاضر، محلول‌پاشی متیل جاسمونات با غلظت 1 میلی­مولار جهت بهبود خصوصیات کمی و کیفی اسانس گیاه آویشن باغی در مناطق مشابه پیشنهاد می‌گردد.
شماره‌ی مقاله: 16
متن کامل [PDF 1385 kb]   (102 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1402/9/2 | پذیرش: 1402/12/14 | انتشار: 1403/7/23

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb