جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 120-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Izadi Z, Salehi M. The effect of foliar application of humic acid and harvest stage on some morphological and phytochemical characteristics of Physalis peruviana L.. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 7
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1979-fa.html
ایزدی زهرا، صالحی مهتاب. اثر محلول‌پاشی اسید هیومیک و مرحله برداشت، بر برخی ویژگی‌های مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی عروسک پشت‌پرده (Physalis peruviana L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :107-120

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1979-fa.html

1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه بوعلی سینا، مجتمع آموزش عالی نهاوند (ویژه دختران)، همدان، ایران
2- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه بوعلی سینا، مجتمع آموزش عالی نهاوند (ویژه دختران)، همدان، ایران ، mahtab.salehi@basu.ac.ir
به منظور بررسی اثر محلول­پاشی اسید هیومیک بر برخی ویژگی­های رشدی و فیتوشیمیایی عروسک پشت­پرده، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی نهاوند در سال 1400 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل محلول­پاشی اسید هیومیک (صفر، 300 و 600 میلی­گرم در لیتر) و مرحله برداشت (میوه سبز و میوه قرمز) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار وزن تر و خشک برگ در تیمار 600 میلی­گرم در لیتر اسید هیومیک و مرحله اول برداشت (میوه سبز) حاصل شد. بیشترین مقدار وزن تر میوه در تیمار 600 میلی­گرم در لیتر اسید هیومیک و در مرحله دوم برداشت (میوه قرمز) به دست آمد. همچنین بیشترین مقدار وزن خشک میوه و تعداد برگ با کاربرد بیشترین مقدار اسید هیومیک (600 میلی­گرم در لیتر) در مرحله دوم برداشت به دست آمد که از نظر آماری با تیمار 300 میلی­گرم در لیتر تفاوت معنی­داری نداشت. بیشترین میزان اسکوپولامین برگ در تیمارهای 600 میلی­گرم در لیتر اسید هیومیک و مرحله اول برداشت و نیز تیمارهای 300 و 600 میلی­گرم در لیتر اسید هیومیک و مرحله دوم برداشت به دست آمد. بالاترین مقدار اسکوپولامین میوه نیز در تیمار 600 میلی­گرم در لیتر اسید هیومیک و مرحله­های اول و دوم برداشت حاصل شد. بالاترین میزان آتروپین در برگ، با کاربرد 600 میلی­گرم در لیتر اسید هیومیک و در میوه، با کاربرد اسید هیومیک به میزان 300 میلی­گرم در لیتر ایجاد شد. به منظور کاهش کاربرد کودهای شیمیایی، جلوگیری از آلودگی محیط­زیست و دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار، پیشنهاد می­گردد در مطالعات مزرعه­ای، از اسید هیومیک، به عنوان جایگزینِ کودهای شیمیایی استفاده شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1402/8/12 | پذیرش: 1402/10/2 | انتشار: 1403/3/29