جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 222-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heydarian M, Tohidi-Moghadam H, Ghooshchi F, Kasraei P, Nasri M. Investigating the effect of jasmonic acid and boron foliar application on the agro-physiological characteristics of Zea maize plants underwater deficit conditions. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 12
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1970-fa.html
حیدریان محمد، توحیدی مقدم حمیدرضا، قوشچی فرشاد، کسرائی پورنگ، نصری محمد. بررسی اثر کاربرد اسید جاسمونیک و محلول‌پاشی عنصر بر روی خصوصیات اگرو‌فیزیولوژیک گیاه ذرت تحت شرایط تنش کم‌آبی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :205-222

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1970-fa.html

1- گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین، ورامین، ایران
2- گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین، ورامین، ایران ، tohidi_moghadam@yahoo.com
به منظور ارزیابی تأثیر کاربرد محلول­پاشی عنصر بور و محلول­پاشی اسید جاسمونیک در شرایط مختلف آبیاری روی صفات ذرت، آزمایشی به صورت کرت­های یکبار خرد­شده در قالب طرح پایه بلوک­های کاملاً تصادفی در سه تکرار در تابستان سال زراعی ١٤٠٠ در شهر ورامین اجرا شد. در این آزمایش آبیاری به عنوان عامل اصلی در چهار سطح آزمایش: آبیاری کامل، توقف آبیاری در مرحله هشت برگی، توقف آبیاری در مرحله ظهور بلال و توقف آبیاری در مراحل هشت برگی و ظهور بلال و عامل فرعی محلول­پاشی عنصر بور در سه سطح شامل: محلول­پاشی با آب خالص، محلول­پاشی با غلظت نیم درصد عنصر بور و محلول­پاشی با غلظت 1 % عنصر بور و محلول­پاشی اسید جاسمونیک در سه سطح شامل: محلول­پاشی با آب خالص، محلول­پاشی با غلظت 50 میکرو مولار اسید جاسمونیک و محلول­پاشی با غلظت 100 میکرومولار اسید جاسمونیک در کرت­های فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که توقف آبیاری در مراحل مختلف رشد سبب کاهش کلیه صفات مورد آزمایش شدند. همچنین نتایج نشان که محلول‌پاشی یک درصدی عنصر بور سبب افزایش عملکرد دانه (5/5%)، وزن هزار دانه (9/2%)، عملکرد زیستی (8/%2)، محتوای کاروتنوئید (2/11%) و کاهش 4/4% مالون دی­آلدئید برگ شد. از طرفی کاربرد 100 میکرومولار اسید جاسمونیک سبب افزایش محتوی کلروفیل برگ (69/2%)، محتوی کارتنوئید برگ (94/2%)، وزن هزار دانه (29/1%)، عملکرد دانه (67/2%) و عملکرد زیستی (95/2%) شد. بنابراین، محلول­پاشی عنصر بور توانست تا حدودی خسارت ناشی از محدودیت آبی راجبران نماید. همچنین کاربرد اسید جاسمونیک نیز با افزایش میزان آنزیم سوپر­اکسید دیسموتاز تا حدودی خسارت ناشی از تنش­های اکسیداتیو را کاهش داد.
دریافت: 1402/7/10 | پذیرش: 1402/9/13 | انتشار: 1403/3/29