جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 204-185 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sabeti P, Yadavi A, Salehi A, Naghiha R, Ebrahimi F. The effect of inoculation of arbuscular mycorrhizal fungi and growth-promoting bacteria on the tolerance of European borage (Borago officinalis L.) to cadmium toxicity. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 11
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1961-fa.html
ثابتی پریسا، یدوی علیرضا، صالحی امین، نقی ها رضا، ابراهیمی فاطمه. تأثیر تلقیح قارچ مایکوریزا‌ آربوسکولار و باکتری‌های محرک رشد بر میزان تحمل گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.) به سمیت کادمیوم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :185-204

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1961-fa.html

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران ، Yadavi@yu.ac.ir
3- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
به‌منظور ارزیابی تلقیح قارچ مایکوریزا‌ و باکتری­های محرک رشد (جنس سودوموناس) بر میزان تحمل گاوزبان اروپایی
(
Borago officinalis L.) به سمیت کادمیوم آزمایشی در گلخانه‌ پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال ۱۳۹۹ به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و 16 تیمار به اجرا در آمد. عامل اول شامل کاربرد کود زیستی در چهار سطح (شاهد، کاربرد قارچ مایکوریزا، کاربرد باکتری محرک رشد و کاربرد توأم قارچ و باکتری) و سطوح مختلف غلظت کادمیوم در چهار سطح (صفر، 25، 50 و 75 میلی­گرم کادمیوم در هر کیلوگرم خاک) بود. صفات مورد بررسی شامل درصد کلونیزاسیون ریشه، محتوای کادمیوم گیاه، برخی خصوصیات فیزیولوژیک و وزن خشک اندام هوایی گاوزبان اروپایی بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کادمیوم نشت الکترولیت، محتوای پرولین و محتوای کادمیوم در اندام هوایی افزایش یافت. استفاده از قارچ مایکوریزا و باکتری نسبت به عدم کاربردشان مثبت ارزیابی شد، به‌طوری­که در هر چهار سطح کادمیوم در صفات مورد بررسی، بیشترین میزان پرولین، کلروفیل و محتوای نسبی آب و همچنین کمترین نشت الکترولیت و غلظت کادمیوم اندام هوایی، از تیمار تلفیقی این دو کود زیستی به دست آمد. کاربرد کود زیستی سبب افزایش وزن خشک قسمت­های هوایی گیاهان تلقیح­شده نسبت به شاهد شد. نتایج نشان داد که در شرایط وجود 25 و 50 میلی­گرم کادمیوم بر کیلوگرم در خاک کاربرد تلفیقی کودهای زیستی موجب کاهش 21 و 17 درصدی انتقال کادمیوم از ریشه به اندام هوایی گاوزبان شد. لذا استفاده از کودهای زیستی در مناطق آلوده به کادمیوم توصیه می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1402/6/12 | پذیرش: 1402/9/27 | انتشار: 1403/3/29