Atrash S, Shamili M, Mirzaalian Dastjerdi A, Goudarzi A, Bagheri A. The impact of potassium phosphite on growth parameters and antioxidant activities of sour orange (Citrus aurantium L.) in response to salinity. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 8
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1957-fa.html
اترش سارا، شمیلی منصوره، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید، گودرزی آزاده، باقری عبدالنبی. تأثیر فسفیت پتاسیم بر ویژگیهای رشدی و فعالیت آنتیاکسیدانی دانهالهای نارنج
(Citrus aurantium L.) در واکنش به تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :123-144
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1957-fa.html
1- گروه علوم باغبانی،دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- پژوهشکده هرمز، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، shamili@ut.ac.ir
3- بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
چکیده: (419 مشاهده)
تنش شوری از جمله تنشهای غیرزیستی محدودکننده رشد مرکبات است. در این راستا اعمال راهکارهای مناسب بهمنظور بهبود صفات رشدی و واکنش آنتیاکسیدانی تحت شرایط تنش شوری میتواند مفید باشد. پژوهش حاضر بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به صورت گلدانی در سال 1401 در گلخانه دانشگاه هرمزگان انجام شد. گیاهان نارنج مورد استفاده، دانهالهای شش ماهه (ارتفاع حدود 60 سانتیمتر) سالم و عاری از بیماری بودند. تیمارهای آزمایشی شامل شوری آب (5/1، 3، 5/4 و 6 دسیزیمنس بر متر) و فسفیت پتاسیم (صفر، 5/1 و 3 گرم در لیتر) بود. نتایج نشان داد که سطح شوری 6 دسیزیمنس بر متر در مقایسه با شوری 5/1 دسیزیمنس بر متر نمک منجر به کاهش تعداد برگ، طول ساقه و حجم ریشه (بهترتیب 09/44، 4/11 و 5/37 درصد) و سبب افزایش نشت یونی و مالون دیآلدئید (بهترتیب 23/9 و 7/41 درصد) شد. کاربرد فسفیت پتاسیم (5/1 گرم در لیتر) در مقایسه با شوری 6 دسیزیمنس بر متر باعث افزایش تعداد برگ، طول ساقه، حجم ریشه و طول ریشه (بهترتیب 5/43، 4/34، 2/67 و 3/27 درصد) شد. علاوه بر این سبب افزایش محتوای پروتئین و فعالیت آنزیم کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، فنیل آلانین آمونیالیاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربیک پراکسیداز (بهترتیب 9/33، 4/94، 24/6، 8/22، 7/73 و 4/94 درصد) شد. فسفیت پتاسیم باعث کاهش نشت یونی و مالون دیآلدئید (بهترتیب 6/28 و 13/24 درصد) شد. در نهایت، این مطالعه نشان داد که فسفیت پتاسیم (5/1 گرم در لیتر) با تحریک سیستم آنتیاکسیدانی و خنثیسازی رادیکالهای آزاد اکسیژن، باعث بهبود خصوصیات رشدی و تعدیل اثرات مضر تنش شوری در دانهالهای نارنج میشود.
شمارهی مقاله: 8
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1402/6/2 | پذیرش: 1402/6/21 | انتشار: 1403/2/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول