جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 144-123 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Atrash S, Shamili M, Mirzaalian Dastjerdi A, Goudarzi A, Bagheri A. The impact of potassium phosphite on growth parameters and antioxidant activities of sour orange (Citrus aurantium L.) in response to salinity. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 8
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1957-fa.html
اترش سارا، شمیلی منصوره، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید، گودرزی آزاده، باقری عبدالنبی. تأثیر فسفیت پتاسیم بر ویژگی‌های رشدی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی دانهال‌های نارنج (Citrus aurantium L.) در واکنش به تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :123-144

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1957-fa.html


1- گروه علوم باغبانی،دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- پژوهشکده هرمز، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، shamili@ut.ac.ir
3- بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
چکیده:   (419 مشاهده)
تنش شوری از جمله تنش‌های غیر­زیستی محدود­کننده رشد مرکبات است. در این راستا اعمال راهکارهای مناسب به­منظور بهبود صفات رشدی و واکنش آنتی­اکسیدانی تحت شرایط تنش شوری می‌تواند مفید باشد. پژوهش حاضر به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به صورت گلدانی در سال 1401 در گلخانه دانشگاه هرمزگان انجام شد. گیاهان نارنج مورد استفاده، دانهال­های شش ماهه (ارتفاع حدود 60 سانتی­متر) سالم و عاری از بیماری بودند. تیمارهای آزمایشی شامل شوری آب (5/1، 3، 5/4 و 6 دسی‌زیمنس بر متر) و فسفیت ‌پتاسیم (صفر، 5/1 و 3 گرم در ‌لیتر) بود. نتایج نشان داد که سطح شوری 6 دسی­‌زیمنس ‌بر‌ متر در مقایسه با شوری 5/1 دسی­زیمنس ‌بر متر نمک منجر به کاهش تعداد برگ، طول ساقه و حجم ریشه (به­ترتیب 09/44، 4/11 و 5/37 درصد) و سبب افزایش نشت یونی و مالون ‌دی‌آلدئید (به­ترتیب 23/9 و 7/41 درصد) شد. کاربرد فسفیت‌ پتاسیم (5/1 گرم ‌در ‌لیتر) در مقایسه با شوری 6 دسی­زیمنس ‌بر متر باعث افزایش تعداد برگ، طول ساقه، حجم ریشه و طول ریشه (به­ترتیب 5/43، 4/34، 2/67 و 3/27 درصد) شد. علاوه بر این سبب افزایش محتوای پروتئین و فعالیت آنزیم کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، فنیل آلانین آمونیالیاز، گایاکول‌ پراکسیداز و آسکوربیک پراکسیداز (به­ترتیب 9/33، 4/94، 24/6، 8/22، 7/73 و 4/94 درصد) شد. فسفیت ‌پتاسیم باعث کاهش نشت یونی و مالون ‌دی‌آلدئید (به­ترتیب 6/28 و 13/24 درصد) شد. در نهایت، این مطالعه نشان داد که فسفیت‌ پتاسیم (5/1 گرم‌ در ‌لیتر) با تحریک سیستم آنتی­اکسیدانی و خنثی­سازی رادیکال­های آزاد اکسیژن، باعث بهبود خصوصیات رشدی و تعدیل اثرات مضر تنش شوری در دانهال­های نارنج می­شود.
شماره‌ی مقاله: 8
متن کامل [PDF 1346 kb]   (252 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1402/6/2 | پذیرش: 1402/6/21 | انتشار: 1403/2/10

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb