جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 234-211 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moieni R, Mahmoudi Zarandi M. The effect of paclobutrazol on some growth and biochemical characteristics of dill (Anethum graveolans L.) plants under drought stress. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 13
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1953-fa.html
معینی راضیه، محمودی زرندی مهرناز. اثر پاکلوبوترازول بر برخی ویژگی‌های رشدی و بیوشیمیایی گیاه شوید (Anethum graveoelans L.) تحت تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :211-234

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1953-fa.html

1- گروه زیست‌شناسی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران ، mehromah@yahoo.com
در این پژوهش اثرات تنش خشکی و پاکلوبوترازول بر گیاه شوید مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه انجام شد. برخی از صفات رشدی و بیوشیمیایی گیاه شوید تحت تنش خشکی( بر پایه میزان آبیاری) در سه سطح 70، 50 و 30 درصد ظرفیت زراعی و تیمار با پاکلوبوترازول در دو سطح 40 و 20 میلی‌گرم در لیتر بررسی گردید. نتایج نشان داد تنش خشکی، وزن تر و خشک و طول ساقه، وزن تر و خشک و طول ریشه، میزان رنگیزه­های فتوسنتزی و پروتئین را به طور معنی­داری کاهش و در مقابل میزان قند­های احیاء­کننده، پرولین و فعالیت کاتالاز را افزایش می­دهد. اگر چه در نمونه­های تیمار­شده با پاکلوبوترازول نیز کاهش معنی‌داری در وزن تر وخشک و طول ساقه مشاهده شد اما تیمار با پاکلوبوترازول، پارامتر­های رشد ریشه، میزان رنگیزه­ها و پروتئین­ها را در مقایسه با گیاهان تحت تنشی که با پاکلوبوترازول تیمار نشده بودند به طور معنی‌داری افزایش داد. در گیاهان تیمار­شده با پاکلوبوترازول مقدار قند­ها و پرولین و فعالیت کاتالاز نسبت به گیاهانی که با پاکلوبوترازول تیمار نشده بودند و شاهد به طور معنی‌داری بیشتر بود (در سطح 05/0 P ≤). علاوه­بر­این الگوی بیان پروتئین­ها نیز تفاوت داشت. تجزیه SDS-PAGE یک پروتئین با وزن مولکولی 11 کیلودالتون را در شرایط تنش شدید و تیمار با غلظت mg/L 40 پاکلوبوترازول نشان داد. احتمالاً این پروتئین نقشی اساسی در مقاومت شوید به کم آبی و اثر پاکلوبوترازول در تعدیل تنش دارد.
دریافت: 1402/5/24 | پذیرش: 1402/7/15 | انتشار: 1403/2/10