جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 308-289 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kiani H S, Sabokdast Nodehi M. The effect of strigolactone on the morphophysiological and biochemical characteristics of Thymus daenensis Celak.. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 17
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1950-fa.html
کیانی هدی سادات، سبکدست نودهی منیژه. اثر هورمون استریگولاکتون بر ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آویشن دنایی تحت تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :289-308

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1950-fa.html

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده‌های کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده‌های کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران ، sabokdast@ut.ac.ir
در مطالعه حاضر، تأثیر محلول‌پاشی برگی استریگلاکتون بر ویژگی‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه آویشن دنایی، تحت تنش خشکی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج مورد بررسی قرار گرفتند. گیاهان تحت تنش خشکی کاهش قابل‌توجهی در رشد و نمو نشان دادند که توسط ویژگی‌های رشد اندام هوایی و رنگ‌دانه‌های فتوسنتزی مشهود است. تنش خشکی منجر به افزایش شدید پراکسید هیدروژن (212%) و مالون دی‌آلدیئد (151%) شد که این تغییرات قویاً با تأخیر رشد مرتبط می‌باشند. کاربرد استریگولاکتون با بهبود روابط آب و میزان کلروفیل سبب بهبود ویژگی‌های رشدی گیاه شد. بیشترین مقدار فنل کل ( mg GA.g-1 DW56/49)، فلاونوئید ( mg Q.g-1 DW96/24)، پرولین (μmol g−1 4/74)، فعالیت آنزیم کاتالاز (unit mg-1protein 5/44)، سوپراکسید دیسموتاز ( unit mg-1 protein26/24)، پراکسیداز ( unit mg-1 protein9/26)، میزان اسانس (48/0 درصد حجمی/ وزنی) و بیشترین میزان تیمول (93/1%) در محلول­پاشی 10 میکرومولار استریگولاکتون تحت شرایط کم آبیاری 30 درصد ظرفیت زراعی آویشن دنایی به دست آمد .در مجموع استریگولاکتون با کاهش اثرات منفی تنش خشکی بر متابولیت‌های ثانویه (فنل و فلاونوئید) و تنظیم‌کننده‌های اسمزی (پرولین) و افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی که هموستاز گونه‌های فعال اکسیژن را تنظیم می‌کنند، سبب افزایش تحمل به تنش خشکی در گیاهچه‌های آویشن شد. با توجه به دانش ما، این اولین مطالعه در مورد نقش استریگولاکتون بر مکانیسم تحمل به تنش خشکی در آویشن است و کاربرد این محرک زیستی می‌تواند سبب افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاه آویشن دنایی گردد و گامی موثر در تحقق اهداف کشاورزی پایدار است.
دریافت: 1402/5/20 | پذیرش: 1402/7/17 | انتشار: 1403/2/10