جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 166-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rafighzadeh F, Ghanbari Jahromi M, Diyanat M. Effect of biochar and selenium on alleviating oxidative stressed induced by cadmium on coriander (Coriandrum sativum L.). Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 9
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1947-fa.html
رفیق زاده فاطمه، قنبری جهرمی مرضیه، دیانت مرجان. مطالعه تأثیر کاربرد بیوچار و سلنیوم در کاهش تنش اکسیداتیو ناشی از کادمیوم در گیاه گشنیز (Coriandrum sativum L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :147-166

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1947-fa.html

1- گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، ghanbari@srbiau.ac.ir
به منظور بررسی تأثیر بیوچار و سلنیوم بر خصوصیات کمی و کیفی گشنیز (Coriandrum sativum L.) تحت تنش کادمیوم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه­ای در طی سال‏های 1401-1400 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل استفاده از کلرید کادمیوم در سه سطح (صفر، 10 و 20 میلی­گرم در کیلوگرم خاک)، بیوچار در دو سطح (صفر و 5 درصد حجمی) و محلول­پاشی برگی با سلنات سدیم در دو سطح (صفر و 20 میلی­گرم در لیتر) بودند. نتایج این تحقیق نشان داد تیمار کادمیوم 20 میلی­گرم در کیلوگرم سبب کاهش صفات وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، کلروفیل a، b و کل، محتوای نسبی آب برگ و افزایش فعالیت آنزیم سوپر­اکسید دیسموتاز و قند محلول شد. فنل تا سطح کادمیوم 10 میلی­گرم در کیلوگرم افزایش پیدا کرد اما در سطوح بالاتر کادمیوم (20 میلی­گرم در کیلوگرم خاک) کاهش پیدا کردند. تیمارهای سلنیوم و بیوچار با کاهش اثر تنش کادمیوم سبب افزایش صفات وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، محتوای کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ و عملکرد اسانس و کاهش صفات فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، قند محلول، تجمع کادمیوم ریشه و اندام هوایی شدند. بیشترین مقدار عملکرد اسانس (93/16 میلیگرم در بوته) و درصد اسانس (44/0 درصد) در تیمار ترکیب بیوچار 5 درصد حجمی و سلنیوم 20 میلیگرم در لیتر مشاهده شد. بیوچار و سلنیوم با تعدیل اثر تنش کادمیوم سبب بهبود صفات گشنیز شدند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1402/5/15 | پذیرش: 1402/8/29 | انتشار: 1403/3/29