جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 110-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahverdi M, Shabani L, Reiisi S. Effect of biostimulants on germination, growth and metabolism indicators in Lactuca sativa seedlings under heat stress. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 6
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1942-fa.html
شاهوردی مرضیه، شبانی لیلا، رئیسی سمیه. تأثیر محرک‌های زیستی بر شاخص‌های جوانه‌زنی، رشد و متابولیسم در گیاهچه‌های کاهو تحت تنش گرمایی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :95-110

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1942-fa.html

1- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، lshabani@gmail.com
3- گروه ژنتیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
تیمار بذرها با محرک­های زیستی، فناوری مهمی برای مقابله با تنش گرمایی در زمان کاشت و بهبود عملکرد است که همگی از جوانه­زنی بذر شروع می­شود. لذا پژوهش حاضر با هدف تأثیر دو محرک زیستی جلبکی (®Algabon) و اسید­آمینه­ای (®Bonamid) بر بهبود تنش گرمایی در مرحله جوانه­زنی بذر سرمادوست کاهو در آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی بصورت فاکتوریل با سه تکرار انجام شد. برای این منظور پیش­تیمار بذرها به مدت دو ساعت در محلول آبی 5/0 گرم در لیتر ®Algabon و 2 گرم در لیتر ®Bonamid انجام شد. سپس بذرها در شرایط تاریکی به مدت 72 ساعت در دمای 28 درجه سانتی­گراد (شاهد) و دمای 35 درجه (تنش گرمایی) انکوبه شدند. در گیاهچه­های سرمادوست کاهو پیش­تیمار آلگابن و بنامید منجر به افزایش شاخص­های درصد جوانه­زنی، طول ریشه­چه، طول ساقه­چه، وزن تر، وزن خشک و همچنین فعالیت آنزیم­های بتاآمیلاز، پروتئاز و میزان قندهای محلول تحت تنش گرمایی (دمای 35 درجه سانتی­گراد) شد. نتایج نشان داد تنش گرما شرایطی از تنش اکسیداتیو (تولید H2O2) در گیاهچه­های کاهو را ایجاد کرده است، اگرچه پیش­تیمار بذرها با آلگابن و بنامید منجر به کاهش تولید H2O2 تحت تنش گرمایی شد. از طرفی پیش­تیمار بذر با آلگابن و بنامید توانایی بذرها برای افزایش پاکروبی رادیکال­های آزاد تولید شده در طی تنش گرمایی را افزایش داده است. در مجموع به نظر می­رسد پیش­تیمار بذرها با آلگابن با تولید برخی ترکیبات اسمولیت­های سازگار و تحریک فعالیت آنزیم­های درگیر در جوانه­زنی باعث افزایش عملکرد جوانه­زنی و مقاوم شدن بذرهای کاهو در مقابل تنش گرمایی شده است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش دما
دریافت: 1402/5/5 | پذیرش: 1402/8/1 | انتشار: 1403/2/10