جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 396-383 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fazeli F, Motaghedi A. Effect of cadmium on some physiological and biochemical traits in common daisy (Bellis perennis L.). Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 22
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1941-fa.html
فاضلی فائزه، معتقدی اسماء. تأثیر کادمیوم بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در مینای چمنی (Bellis perennis L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :383-396

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1941-fa.html

1- گروه علوم زیستی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران ، fazeli@sru.ac.ir
2- گروه علوم زیستی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران
فلزات سنگین از جهت ماندگاری بالا در محیط، عدم تجزیه­پذیری توسط میکروارگانیسم­های خاک و پتانسیل بالای جذب توسط گیاهان و ورود به زنجیره غذایی، جز مهمترین و خطرناک­ترین آلاینده­های محیط­زیستی هستند. کادمیوم یکی از فلزات سنگین و سمی برای موجودات زنده از جمله گیاهان است. از این­رو بر بسیاری از صفات رشدی و ترکیبات موجود در آنها تأثیر می گذارد. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر کادمیوم بر مینای چمنی (Bellis perennis L.) است. به این منظور تأثیر غلظت­های مختلف کادمیوم (صفر، 10، 20 و 30 میلی­گرم در لیتر) با سه تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی بر این گیاه بررسی شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت کادمیوم اثر معنی­داری بر وزن تر و طول گیاه مینای چمنی ندارد. همچنین با افزایش غلظت کادمیوم وزن خشک گیاه، محتوای کلروفیل اندام هوایی، کاروتنوئیدها، پروتئین کل، فاکتور انتقال، فاکتور تجمع زیستی اندام هوایی و ریشه به طور معنی­داری کاهش یافت. در­حالی­که محتوای پرولین، کادمیوم و فعالیت آنزیم­های کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز اندام هوایی و ریشه به طور معنی­داری افزایش پیدا کرد. براساس این پژوهش مینای چمنی برای کشت در غلظت­های مورد مطالعه مناسب نیست.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1402/5/5 | پذیرش: 1402/9/6 | انتشار: 1403/3/29