جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 288-265 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rafiei M, Rahimi A, Azari A, Sahhafi S R, Aein A, Khodaygan P. Effect of different strains of Pseudomonas bacteria on physiological traits and yield components of potato (Solanum tuberosum L.) under drought stress conditions. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 16
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1940-fa.html
رفیعی مینا، رحیمی اصغر، آذری آرمان، صحافی سید رسول، آئین احمد، خدایگان پژمان. تأثیر سویه‌های مختلف باکتری سودوموناس بر صفات فیزیولوژیک و اجزای عملکرد سیب‌زمینی (Solanum tuberosum L.) در شرایط تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :265-288

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1940-fa.html

1- گروه ژنتیک و تولید گیاهی دانشگاه ولی‌عصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران
2- گروه ژنتیک و تولید گیاهی دانشگاه ولی‌عصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران ، rahimiasg@gmail.com
3- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، جیرفت، ایران
4- گروه گیاه‌پزشکی دانشگاه ولی‌عصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران
به ‏منظور بررسی سویه‌های مختلف باکتری سودوموناس مشتمل بر گونه‌های فلورسنس، کلرافیس و پوتیدا بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد گیاه سیب‌زمینی رقم سانته تحت تنش خشکی در منطقه جیرفت، آزمایشی به صورت طرح کرت‌های خرد­شده در قالب طرح پایه بلوک‌های کاملاً تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 1398-1399 و 1399-1400 انجام شد. عامل‌ اصلی شامل تنش خشکی در سه سطح (40، 65 و 90 میلی‌متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A) و سویه­های باکتری سودوموناس در چهار سطح (شاهد، سویه T12 Pseudomonas fluorescens RO7، سویه T13 Pseudomonas putida RO3 و سویه T17 Pseudomonas chlororaphis RO1) به عنوان فاکتور فرعی بود. نتایج نشان داد که تیمارهای تنش خشکی اعمال­شده تأثیری در محتوای کلروفیل a نداشت. استفاده از سویه‌های باکتری سودوموناس محتوای کلروفیل b و کل را افزایش داد. محتوای کاروتنوئید برگ در 90 میلی‌متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر با کاربرد باکتری سویه T17 کم‌ترین میزان را نسبت به تیمار بدون باکتری و سویه T12 و T13 نشان داد. کاربرد باکتری سویه T13 بیش‌ترین فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز را در سطوح مختلف تنش خشکی نشان داد. بین سویه‌های متفاوت باکتری سودوموناس و تیمار بدون کاربرد باکتری تفاوتی در فعالیت آنزیم پراکسیداز برگ در سطوح مختلف تنش خشکی مشاهده نشد. بیش‌ترین فعالیت آنزیم کاتالاز برگ با کاربرد سویه T12 و T17 باکتری مشاهده شد. کاربرد سویه‌های باکتری سودوموناس منجر به افزایش معنی‌دار وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک غده و وزن کل غده در بوته نسبت به تیمار بدون باکتری در همه سطوح تنش خشکی شد.
دریافت: 1402/5/4 | پذیرش: 1402/8/29 | انتشار: 1403/3/29