جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 428-413 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammad Abbas Al Wawi Z, Selahvarzi Y, Shoor M, Kamali M. Effect of irrigation with PRD technique and foliar application with potassium silicate in Ligustrum vulgare L.. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 24
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1938-fa.html
محمد عباس ال واوی زینب، سلاح ورزی یحیی، شور محمود، کمالی مریم. اثر کم آبیاری (تکنیک PRD و SDI) و محلول‌پاشی با سیلیکات پتاسیم در گیاه پرچینی برگ نو (.Ligustrum vulgare L). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :413-428

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1938-fa.html

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، Selahvarzi@um.ac.ir
امروزه تنش خشکی یکی از موارد محدود­کننده توسعه فضای سبز محسوب می‌شود. یکی از راهکارها برای کاهش اثرات تنش خشکی برای گیاهان محلول‌پاشی با سیلیکات پتاسیم است. به منظور بررسی کاهش اثرات نامطلوب کم آبیاری با کاربرد سیلیکات پتاسیم بر گیاه پرچینی برگ‌نو (Ligustrum vulgare L.) در گلخانه‌ تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار در سال 1400-1401 انجام شد. آزمایش به صورت کشت گلدانی در سه سطح کم آبیاری (شاهد (100% ظرفیت زراعی)، 50% ظرفیت زراعی (SDI)، 50% ظرفیت زراعی با تکنیک PRD و سه سطح محلول­پاشی برگی با سیلیکات‌پتاسیم (صفر، 2 و 4%) در چهار تکرار انجام شد. طبق نتایج بیشترین ارتفاع بوته مربوط به تیمار عدم تنش خشکی و محلول­پاشی برگی با سیلیکات پتاسیم %4 (5/68 سانتی­متر) در گیاه و کمترین ارتفاع گیاه در تنش خشکی 50 PRD و بدون محلول­پاشی (29 سانتی­متر) بود. بیشترین فعالیت آنتی‏اکسیدانتی در تیمارهای تنش خشکی 50 و محلول­پاشی سیلیکات پتاسیم %2 در گیاه (67%)، همچنین در تنش خشکی PRD 50 و بدون محلول­پاشی سیلیکات پتاسیم (69%) و در محلول­پاشی سیلیکات پتاسیم %4 (72%) و بیشترین فنل کل در تیمارهای تنش خشکی PRD50 و محلول­پاشی سیلیکات پتاسیم %4 (mg/gfw 16/11) در گیاه بود. کربوهیدرات کل در تیمارهای تنش خشکی 50 و محلول­پاشی سیلیکات پتاسیم %4 (mg/gfw 93/0) در گیاه و پرولین در تیمارهای تنش خشکی PRD 50 و بدون محلول­پاشی سیلیکات پتاسیم (mg/gfw 06/4) از بقیه تیمارها بیشتر بود. نتایج نشان داد تنش خشکی با 50% ظرفیت زراعی با تکنیک PRD نسبت به تنش خشکی با 50% ظرفیت زراعی رشد بهینه گیاه را مختل کرده اما در ترکیب با محلول­پاشی سلیکات پتاسیم رشد و بقای گیاه بهبود یافت. بر اساس نتایج این آزمایش، در تیمار آبیاری با 50% ظرفیت زراعی، وضعیت گیاه با محلول­پاشی سیلیکات پتاسیم بهبود یافت.
دریافت: 1402/5/4 | پذیرش: 1402/8/13 | انتشار: 1403/3/29