Yadegari M. Effects of some biological and chemical fertilizers on morphophysiological characters and essential oil inRosa damascenaMill. in drought stress. Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 25
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1936-fa.html
یادگاری مهراب. اثر برخی کودهای زیستی و شیمیایی بر ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی و اسانس گلبرگ گل محمدی (Rosa damascena Mill.) تحت تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :417-440
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1936-fa.html
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی ادویهای و عطری، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، mehrabyadegari@gmail.com
چکیده: (529 مشاهده)
کودهای آلی و شیمیایی، نقش حیاتی در مراحل رشد و نمو گیاهان ایفا میکنند و کاربرد آنها میتواند باعث افزایش رشد و تولید گیاهان شود. در تحقیق حاضر تأثیر کودهای زیستی (بوتامیسول، اسید هیومیک، کودهای اسبی، گوسفندی، گاوی، مرغی، ورمیکمپوست، کامل شیمیایی NPK همراه با دو سطح شاهد (مثبت: آبپاشی و منفی: بدون هر گونه محلولپاشی) تحت تنش خشکی بر صفات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس گلبرگ گل محمدی (Rosa damascena Mill.) در طی دو سال، به صورت فاکتوریل دو عامل (کود و تنش خشکی) در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از بین 13 ترکیب شناسایی شده اسانس در کل تیمارها، بیشترین اجزاء مربوط به سیترونلول و ژرانیول (مونوترپنهای اکسیژنه الکلی) و هنیکوزان و نونادکان (هیدروکربنهای آلکاندار) بود. در بین اجزاء اسانس، ماده مؤثره هنیکوزان (6/34 و 6/33 درصد) بیشترین میزان را به خود اختصاص داد. نتایج دو سال پژوهش نشان داد که بالاترین مقادیر ارتفاع بوته (1/212 و 4/214 سانتیمتر)، تعداد شاخه اصلی (2/22 و 1/23)، کلروفیل کل (1/18 و 3/18 میلیگرم بر گرم وزن تر)، محتوای نسبی آب برگ (5/69 و 4/68)، عملکرد گل (5/7651 و 2/7591 کیلوگرم در هکتار)، اسانس (076/0 و 069/0 درصد) توسط تیمارهای ورمیکمپوست، کود مرغی و یا کود کامل تحت شرایط عدم تنش خشکی به دست آمد. پیشنهاد میشود برای حصول بالاترین ترکیب کیفی اسانس گل محمدی یعنی دو ترکیب مهم معطر سیترونلول و ژرانیول تحت شرایط مشابه، از تیمارهای کود کامل و یا کود مرغی استفاده گردد.
شمارهی مقاله: 25
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1402/4/23 | پذیرش: 1402/5/31 | انتشار: 1402/10/16
ارسال پیام به نویسنده مسئول