جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 324-309 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kheiri F, Karimi M, Chalavi V, Roein Z. Investigating the role of Sumagic growth retarder on vegetative growth and flowering of two narcissus genotypes. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 18
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1926-fa.html
خیری فاطمه، کریمی مهناز، چالوی ویدا، روئین زینب. بررسی نقش کندکننده رشد سوماجیک بر رشد رویشی و گلدهی دو ژنوتیپ نرگس. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :309-324

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1926-fa.html

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
کاهش رشد رویشی به همراه بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی به منظور تولید گیاهان زینتی پاکوتاه دارای اهمیت است. یکی از روش‌های کنترل رشد گیاه استفاده از ترکیبات کندکننده رشد است. به‌منظور بررسی اثر سوماجیک (یونیکونازول) بر روی گیاه نرگس آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالـب طـرح کامـلاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1400 انجام شد. فاکتور اول سوماجیک (5 و 10 میلـی‌گـرم در لیتـر به صورت کاربرد محلول­پاشی برگساره و غوطه­وری سوخ) و فاکتور دوم، دو ژنوتیپ نرگس بومی شمال ایران (شهلا شمال و پرپر شمال) بود. طبق نتایج آزمایش، بیشترین تعداد گل در ژنوتیپ پرپر و در تیمار سوماجیک 5 و 10 میلی‌گرم در لیتر به‌دست آمد. ارتفاع ساقه گل­دهنده در تیمار سوماجیک 10 میلی‌گرم در لیتر در کاربرد غوطه­وری، کمترین بود که در مقایسه با شاهد 64/37 درصد کاهش نشان داد. همچنین کمترین طول و عرض برگ و بیشترین طول ریشه در تیمار سوماجیک 10 میلی‌گرم در لیتر به‌صورت کاربرد غوطه­وری مشاهده شد. بیشترین میزان کلروفیل در تیمار 5 میلی‌گرم بر لیتر سوماجیک غوطه­وری و بیشترین میزان کاروتنوئید در ژنوتیپ پرپر با محلول­پاشی 10 میلی‌گرم بر لیتر به‌دست آمد. بیشترین درصد نیتروژن با کاربرد سوماجیک 10 میلی‌گرم در لیتر به صورت غوطه­وری حاصل شد. بیشترین درصد فسفر با کاربرد سوماجیک 5 میلی‌گرم در لیتر به صورت محلول­پاشی به دست آمد. پتاسیم و کلسیم در برگ به ترتیب در تیمار سوماجیک 10 و 5 میلی‌گرم در لیتر به صورت محلول­پاشی در حداکثر بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از سوماجیک به عنوان کند‌کننده رشد به صورت غوطه ­وری سبب کاهش ارتفاع ساقه گل­دهنده، کاهش رشد برگ، افزایش تعداد گلچه، محتوای کلروفیل و طول ریشه شد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1402/3/21 | پذیرش: 1402/7/10 | انتشار: 1403/2/10