جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 24-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashki Z, Esmaeilzadeh Bahabadi S, Bidarnamani F. Evaluation of biologic fertilizers and mycorrhizal fungi on phonological and physiological traits of two varieties of Antirrhinum majus. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 2
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1915-fa.html
راشکی زهرا، اسمعیل زاده بهابادی صدیقه، بیدرنامنی فاطمه. بررسی اثر کود بیولوژیک و قارچ میکوریزا بر صفات فیزیولوژیک و فنولوژیک دو رقم گل میمون. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :13-24

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1915-fa.html

1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، زابل، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، زابل، ایران ، shirin1982@gmail.com
3- پژوهشکده کشاورزی پژوهشگاه زابل، زابل، ایران
گل میمون از گیاهان زینتی زیبا است که با اهداف دارویی نیز کشت می­گردد. استفاده از کودهای شیمیایی و تأثیرات منفی آن بر سلامت بشر، سبب رونق کاربرد کودهای زیستی و آلی در محصولات کشاورزی گردیده است. این پژوهش با هدف بررسی کاربرد کودهای زیستی و قارچ میکوریزا بر صفات فنولوژی و فیزیولوژی دو رقم گل میمون در سال 1401-1400 در گلخانه پژوهشکده کشاورزی پژوهشگاه زابل اجرا گردید. آزمایش در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. فاکتورهای مورد بررسی شامل رقم (گل زرد و قرمز) و تیمار کودی (قارچ G. intraradices، G. mossaea، کود سوپرمایکوپلاس و شاهد) بودند. نتایج تجربه واریانس نشان داد تأثیر رقم بجز در صفت زمان چهار برگی شدن، بر سایر صفات فنولوژی معنی­دار بود. تیمار کودی نیز اثر معنی­داری بر تمام صفات فنولوژی داشت؛ در حالی­که اثر متقابل رقم و تیمار کودی تنها بر دو صفت فنولوژی زمان تشکیل اولین برگ و زمان چهاربرگی شدن معنی­دار بود. در اکثر صفات فنولوژی رقم قرمز برتر از زرد بوده است. نتایج نشان داد بجز صفات فنل کل برگ و فلاونوئید کل گل، در بقیه صفات فیزیولوژی، رقم زرد از قرمز برتر بوده است. بین تیمارهای کودی در صفات فنل کل، فلاونوئید کل و DPPH برگ و همچنین فلاونوئید کل ریشه، سوپرمایکوپلاس بهتر از شاهد و قارچ­ها بوده است. به­طور کلی استفاده از کودهای زیستی و قارچ­های میکوریزا به­دلیل تأثیرات مثبت آن بر صفات فیزیولوژی گل میمون توصیه می­گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1402/3/7 | پذیرش: 1402/6/7 | انتشار: 1403/2/10