جلد 12، شماره 57 - ( جلد 12، شماره 57، آذر و دی 1402 )                   جلد 12 شماره 57 صفحات 90-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hazrati S, Shiri S, Sarabi V, Mohamadi H. Effect of pyroligneous acid application and inoculation with arbuscular mycorrhiza fungi (Glomus Genus) on growth, yield and fatty acids of Lallemantia iberica in poor soils. Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 5
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1913-fa.html
حضرتی سعید، شیری سیروس، سرابی وحید، محمدی حمید. کاربرد همزمان سرکه چوب و تلقیح با قارچ‌های میکوریزا آرباسکولار جنس Glomus بر رشد، عملکرد و ترکیب اسیدهای چرب بالنگوی شهری در خاک‌های فقیر. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :69-90

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1913-fa.html

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، Saeid.hazrati@azaruniv.ac.ir
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
استفاده از کودهای زیستی و تغذیه متعادل گیاه به­عنوان مهم­ترین عوامل حاصلخیز­کننده خاک از اولویت­های سیستم­های کشاورزی پایدار است. به­منظور ارزیابی کاربرد همزمان سرکه چوب و تلقیح با قارچ­های میکوریزا آرباسکولار بر رشد و عملکرد گیاه دارویی بالنگوی شهری در    خاک­های فقیر آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی در سال زراعی 1401-1400 اجرا شد. در این آزمایش فاکتور اول شامل سرکه چوب با سه سطح (عدم کاربرد، کاربرد دو و چهار لیتر در هکتار) و فاکتور دوم تلقیح با قارچ میکوریزا آربوسکولار جنس Glomus  (عدم تلقیح، تلقیح بذر با قارچ و تلقیح بذر + خاک با قارچ) در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که صفات ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، زیست­توده، عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد روغن و عملکرد روغن به­طور معنی­داری تحت تأثیر برهمکنش سرکه چوب و تلقیح با قارچ میکوریزا قرار گرفتند. بیشترین میزان عملکرد دانه (2038 کیلوگرم در هکتار) در کاربرد 2 لیتر در هکتار سرکه چوب تلقیح بذر با قارچ میکوریزا، درصد روغن (11/25 درصد) و عملکرد روغن (95/487 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد 4 لیتر در هکتار سرکه چوب و تلقیح بذر با قارچ میکوریزا مشاهده شد. اسیدهای چرب پالمیتیک، لینولنیک، اولئیک، لینولئیک، پالمیتولئیک و استئاریک به­طور معنی­داری تحت تأثیر کاربرد سرکه چوب و تلقیح با قارچ میکوریزا قرار گرفتند. در بین اسید­های چرب مورد بررسی فقط اسید لینولنیک با کاربرد سرکه چوب و تلقیح با قارچ میکوریزا افزایش یافت، به­طوریکه همه سطوح تیمارهای سرکه چوب، تلقیح بذر و تلقیح بذر + خاک با قارچ توانست میزان اسید لینولنیک را در مقایسه با تیمار عدم تلقیح افزایش دهد. به­طورکلی، می­توان نتیجه گرفت که برای حصول عملکرد دانه و روغن بالای گیاه دارویی بالنگوی شهری در خاک­های فقیر، کاربرد همزمان سرکه چوب به میزان 2 لیتر در هکتار و تلقیح بذر و خاک با قارچ میکوریزا تیمار مطلوبی به­شمار می­رود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1402/3/4 | پذیرش: 1402/4/7 | انتشار: 1402/10/16