جلد 12، شماره 57 - ( جلد 12، شماره 57، آذر و دی 1402 )                   جلد 12 شماره 57 صفحات 298-285 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Haghighi B, Karimi M, Moradi H. Investigating the effect of humic acid on the morphological and physiological characteristics of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) under salt stress. Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 17
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1906-fa.html
حقیقی بهاره، کریمی مهناز، مرادی حسین. بررسی اثر اسید هیومیک بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :285-298

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1906-fa.html


1- گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران ، karimi.sanru@gmail.com
چکیده:   (521 مشاهده)
رزماری کاربرد فراوانی به عنوان گیاه زینتی و دارویی دارد. شوری یکی از مهمترین موانع تولید گیاهان در جهان است که عملکرد گیاه را به روش‌های مختلف تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. بنابراین تحقیق و بررسی روش‌هایی که منجر به کنترل و کاهش اثرات شوری در گیاهان می‌گردد، حائز اهمیت است. آزمایش حاضر به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار روی گیاهان سه ماهه رزماری انجام گرفت. فاکتور اول تیمار اسید هیومیک (صفر، ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی‌گرم بر لیتر) و فاکتور دوم تیمار کلرید سدیم (صفر، ۲۵، ۵۰ و ۷۵ میلی‌مولار) بود. بر­اساس نتایج به‌دست آمده کمترین طول شاخه اصلی (41/24 سانتی‌متر) و فرعی (68/7 سانتی‌متر) به ترتیب در تیمار شوری 75 و 50 میلی‌مولار بدون اسید هیومیک به‌دست آمد. بیشترین وزن تر شاخه در تیمار اسید هیومیک 500 میلی‌گرم در لیتر + شوری 25 میلی‌مولار بود که با اسید هیومیک 250 و 500 میلی‌گرم در لیتر بدون تیمار شوری اختلاف معنی‌داری نداشت. وزن خشک شاخه‌ها تحت­تأثیر اثر ساده تیمارها قرار داشت به‌طوری‌که اسید هیومیک 250 میلی‌گرم در لیتر بر افزایش وزن خشک شاخه مؤثر بود و در شوری صفر بیشترین وزن خشک شاخه و در شوری 75 میلی‌مولار کمترین وزن خشک شاخه مشاهده شد. بیشترین محتوای کلروفیل کل و میزان پتاسیم در اسید هیومیک 500 میلی­گرم در لیتر و کمترین آن مربوط به شوری 75 میلی­مولار بود. بیشترین پرولین، نشت یونی و درصد سدیم، در شوری 75 میلی­مولار بدون تیمار اسید هیومیک بود. با توجه به نتایج به‌دست آمده تیمار اسید هیومیک 250 و 500 میلی‌گرم در لیتر در مقایسه با تیمارهای بدون اسید هیومیک در تعدیل اثر شوری مؤثر واقع شدند.
شماره‌ی مقاله: 17
متن کامل [PDF 1074 kb]   (225 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1402/2/9 | پذیرش: 1402/5/17 | انتشار: 1402/10/16

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb