جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 416-397 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saadat H, Sedghi M. Effect of sodium nitroprusside pretreatment on the improvement of physiological and biochemical characteristics of soybean (Glycine max L.) Merrill) (cv. Williams) seeds under the influence of accelerated aging. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 23
سعادت هانیه، صدقی محمد. اثر پیش‌تیمار سدیم نیتروپروساید بر روی بهبود صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بذور سویا (Glycine max (L.) Merrill) رقم ویلیامز تحت تأثیر پیری تسریع‌شده. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :397-416

1- گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، m_sedghi@uma.ac.ir
به­منظور بررسی اثر پیش‌تیمار سدیم نیتروپروساید در بهبود صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بذور سویا رقم ویلیامز تحت تأثیر پیری تسریع­شده آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1401 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پیری تسریع­شده در سه سطح (صفر، 24 و 48 ساعت) و سدیم نیتروپروساید در سه سطح (شاهد، 100 و 200 پی‌پی‌ام) بود. نتایج نشان داد که فرسودگی شاخص‌های رشد شامل درصد جوانه‌زنی، ضریب آلومتری، طول ریشه‌چه، طول ساقه‌چه و طول گیاهچه، وزن تر ریشه‌چه و ساقه‌چه، وزن خشک ریشه‌چه و ساقه‌چه، شاخص طولی و وزنی بنیه بذر را کاهش داد، ولی پیش­تیمار بذر با سطوح مختلف سدیم نیتروپروساید به‌ویژه سطح 200 پی‌پی‌ام این صفات را بهبود بخشید. پیشتیمار با سدیم نیتروپرساید مقدار مالون دی‌آلدئید را کاهش داد، به‌طوری­که‌ بـیش‌تـرین مقدار مالون دی‌آلدئید (36/10 میکرومول بر گرم) در تیمار شاهد دیده شد. فعالیت آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز با پیشتیمار سدیم نیتروپرساید 200 پی‌پی‌ا‌م 25 درصد افزایش نشان داد. میزان فعالیت آنزیم لیپاز و محتوای پروتئین با پیش‌تیمار سدیم نیتروپرساید 200 پی‌پی‌ا‌م و بدون فرسودگی به ترتیب در حدود 63 و 66 درصد افزایش داشت. نتایج نشان داد تیمار بذر با سدیم نیتروپروساید 200 پی‌پی‌ام مؤثرترین روش برای بهبود شاخص‌های رشد بذر سویا محسوب می‌شود و با تحریک آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و خنثی‌سازی رادیکال‌های آزاد می‌تواند اثرات مضر فرسودگی بر برخی صفات در گیاهچه سویا را کاهش داده و رشد گیاهچه را بهبود بخشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1402/1/22 | پذیرش: 1402/7/10 | انتشار: 1403/2/10