جلد 13، شماره 62 - ( جلد 13، شماره 62، مهر و آبان 1403 )                   جلد 13 شماره 62 صفحات 92-77 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Farshad bakht F, Rashtian A, Goldansaz M. Investigating the composition of essential oils in different parts of the Ferula assa-foetida medicinal plant and comparing with plant gum. Plant Process and Function 2024; 13 (62) : 6
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1898-fa.html
فرشادبخت فروزان، رشتیان آناهیتا، گلدانساز مصطفی. بررسی ترکیبات اسانس اندام‌های مختلف گیاه دارویی آنغوزه (Ferula assa- foetida) و مقایسه با صمغ گیاه. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (62) :77-92

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1898-fa.html


1- گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
2- گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران ، arashtian@yazd.ac.ir
چکیده:   (277 مشاهده)
گیاهFerula assa-foetida ، گیاه دارویی و بومی ایران است که به طور سنتی ارزش درمانی آن مورد توجه بوده است. در این تحقیق ترکیبات اسانس بخش­های مختلف گیاه (ساقه، بذر و برگ گیاه) و صمغ آن که در طب سنتی استفاده می­گردد با هم مقایسه گردید بدین منظور رویشگاه مرتعی مهم این گونه در شهرستان تفت یزد، شناسایی و در زمان ظهور تیرک گلدهی و بذر به صورت تصادفی از پایه­های موجود، بخش­های مورد بررسی به تعداد سه نمونه جمع­آوری شد. اسانس نمونه­ها با استفاده از دستگاه کلونجر گرفته و ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس­های حاصل از اندام­های مختلف توسط کروماتوگرافی گازی (GC/FID) و طیف­سنجی جرمی (GC-MS) شناسایی شد. در بررسی ترکیبات اسانس صمغ، برگ، ساقه و بذر گیاه آنغوزه 25 ترکیب شناسایی شد که این ترکیبات 24/90 درصد اسانس صمغ، 84/91 درصد اسانس برگ، 09/85 درصد اسانس ساقه و 70/95 درصد اسانس بذر را تشکیل دادند. بر­اساس نتایج به­دست آمده مشخص شد که اکثر ترکیبات اصلی موجود در اسانس صمغ گیاه آنغوزه مشابه با ترکیبات سایر اندام­های گیاه است. ترکیبات گوگرد­دار فرار به همراه ترکیبات سسکوئی­ترپن­ها ترکیبات غالب اسانس این چهار اندام بودند. به­طور­کلی سه ترکیب ای- پروپینل- سک- بوتیل دی­سولفید (E-propenyl sec-butyl disulfide) با 1/11 درصد، زد- پروپینل- سک بوتیل دی­سولفید (Z-Propenyl-sec-butyl disulfide) با 63/35 درصد و گاما- ایودسمول (γ-Eudesmol<10-epi>) با 88/8 درصد مهم­ترین ترکیبات اسانس هستند که بیش از 50 درصد ترکیب اسانس را تشکیل
می­دهند. بیشترین شباهت بین ترکیب اسانس
صمغ با برگ وجود داشت.
گیاهFerula assa-foetida ، گیاه دارویی و بومی ایران است که به طور سنتی ارزش درمانی آن مورد توجه بوده است. در این تحقیق ترکیبات اسانس بخش­های مختلف گیاه (ساقه، بذر و برگ گیاه) و صمغ آن که در طب سنتی استفاده می­گردد با هم مقایسه گردید بدین منظور رویشگاه مرتعی مهم این گونه در شهرستان تفت یزد، شناسایی و در زمان ظهور تیرک گلدهی و بذر به صورت تصادفی از پایه­های موجود، بخش­های مورد بررسی به تعداد سه نمونه جمع­آوری شد. اسانس نمونه­ها با استفاده از دستگاه کلونجر گرفته و ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس­های حاصل از اندام­های مختلف توسط کروماتوگرافی گازی (GC/FID) و طیف­سنجی جرمی (GC-MS) شناسایی شد. در بررسی ترکیبات اسانس صمغ، برگ، ساقه و بذر گیاه آنغوزه 25 ترکیب شناسایی شد که این ترکیبات 24/90 درصد اسانس صمغ، 84/91 درصد اسانس برگ، 09/85 درصد اسانس ساقه و 70/95 درصد اسانس بذر را تشکیل دادند. بر­اساس نتایج به­دست آمده مشخص شد که اکثر ترکیبات اصلی موجود در اسانس صمغ گیاه آنغوزه مشابه با ترکیبات سایر اندام­های گیاه است. ترکیبات گوگرد­دار فرار به همراه ترکیبات سسکوئی­ترپن­ها ترکیبات غالب اسانس این چهار اندام بودند. به­طور­کلی سه ترکیب ای- پروپینل- سک- بوتیل دی­سولفید (E-propenyl sec-butyl disulfide) با 1/11 درصد، زد- پروپینل- سک بوتیل دی­سولفید (Z-Propenyl-sec-butyl disulfide) با 63/35 درصد و گاما- ایودسمول (γ-Eudesmol<10-epi>) با 88/8 درصد مهم­ترین ترکیبات اسانس هستند که بیش از 50 درصد ترکیب اسانس را تشکیل
می­دهند. بیشترین شباهت بین ترکیب اسانس
صمغ با برگ وجود داشت.
شماره‌ی مقاله: 6
متن کامل [PDF 937 kb]   (145 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1402/1/20 | پذیرش: 1402/11/28 | انتشار: 1403/7/23

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb