Farshad bakht F, Rashtian A, Goldansaz M. Investigating the composition of essential oils in different parts of the Ferula assa-foetida medicinal plant and comparing with plant gum. Plant Process and Function 2024; 13 (62) : 6
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1898-fa.html
فرشادبخت فروزان، رشتیان آناهیتا، گلدانساز مصطفی. بررسی ترکیبات اسانس اندامهای مختلف گیاه دارویی آنغوزه (Ferula assa- foetida) و مقایسه با صمغ گیاه. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (62) :77-92
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1898-fa.html
1- گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
2- گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران ، arashtian@yazd.ac.ir
چکیده: (277 مشاهده)
گیاهFerula assa-foetida ، گیاه دارویی و بومی ایران است که به طور سنتی ارزش درمانی آن مورد توجه بوده است. در این تحقیق ترکیبات اسانس بخشهای مختلف گیاه (ساقه، بذر و برگ گیاه) و صمغ آن که در طب سنتی استفاده میگردد با هم مقایسه گردید بدین منظور رویشگاه مرتعی مهم این گونه در شهرستان تفت یزد، شناسایی و در زمان ظهور تیرک گلدهی و بذر به صورت تصادفی از پایههای موجود، بخشهای مورد بررسی به تعداد سه نمونه جمعآوری شد. اسانس نمونهها با استفاده از دستگاه کلونجر گرفته و ترکیبات شیمیایی موجود در اسانسهای حاصل از اندامهای مختلف توسط کروماتوگرافی گازی (GC/FID) و طیفسنجی جرمی (GC-MS) شناسایی شد. در بررسی ترکیبات اسانس صمغ، برگ، ساقه و بذر گیاه آنغوزه 25 ترکیب شناسایی شد که این ترکیبات 24/90 درصد اسانس صمغ، 84/91 درصد اسانس برگ، 09/85 درصد اسانس ساقه و 70/95 درصد اسانس بذر را تشکیل دادند. براساس نتایج بهدست آمده مشخص شد که اکثر ترکیبات اصلی موجود در اسانس صمغ گیاه آنغوزه مشابه با ترکیبات سایر اندامهای گیاه است. ترکیبات گوگرددار فرار به همراه ترکیبات سسکوئیترپنها ترکیبات غالب اسانس این چهار اندام بودند. بهطورکلی سه ترکیب ای- پروپینل- سک- بوتیل دیسولفید (E-propenyl sec-butyl disulfide) با 1/11 درصد، زد- پروپینل- سک بوتیل دیسولفید (Z-Propenyl-sec-butyl disulfide) با 63/35 درصد و گاما- ایودسمول (γ-Eudesmol<10-epi>) با 88/8 درصد مهمترین ترکیبات اسانس هستند که بیش از 50 درصد ترکیب اسانس را تشکیل
میدهند. بیشترین شباهت بین ترکیب اسانس صمغ با برگ وجود داشت. گیاهFerula assa-foetida ، گیاه دارویی و بومی ایران است که به طور سنتی ارزش درمانی آن مورد توجه بوده است. در این تحقیق ترکیبات اسانس بخشهای مختلف گیاه (ساقه، بذر و برگ گیاه) و صمغ آن که در طب سنتی استفاده میگردد با هم مقایسه گردید بدین منظور رویشگاه مرتعی مهم این گونه در شهرستان تفت یزد، شناسایی و در زمان ظهور تیرک گلدهی و بذر به صورت تصادفی از پایههای موجود، بخشهای مورد بررسی به تعداد سه نمونه جمعآوری شد. اسانس نمونهها با استفاده از دستگاه کلونجر گرفته و ترکیبات شیمیایی موجود در اسانسهای حاصل از اندامهای مختلف توسط کروماتوگرافی گازی (GC/FID) و طیفسنجی جرمی (GC-MS) شناسایی شد. در بررسی ترکیبات اسانس صمغ، برگ، ساقه و بذر گیاه آنغوزه 25 ترکیب شناسایی شد که این ترکیبات 24/90 درصد اسانس صمغ، 84/91 درصد اسانس برگ، 09/85 درصد اسانس ساقه و 70/95 درصد اسانس بذر را تشکیل دادند. براساس نتایج بهدست آمده مشخص شد که اکثر ترکیبات اصلی موجود در اسانس صمغ گیاه آنغوزه مشابه با ترکیبات سایر اندامهای گیاه است. ترکیبات گوگرددار فرار به همراه ترکیبات سسکوئیترپنها ترکیبات غالب اسانس این چهار اندام بودند. بهطورکلی سه ترکیب ای- پروپینل- سک- بوتیل دیسولفید (E-propenyl sec-butyl disulfide) با 1/11 درصد، زد- پروپینل- سک بوتیل دیسولفید (Z-Propenyl-sec-butyl disulfide) با 63/35 درصد و گاما- ایودسمول (γ-Eudesmol<10-epi>) با 88/8 درصد مهمترین ترکیبات اسانس هستند که بیش از 50 درصد ترکیب اسانس را تشکیل
میدهند. بیشترین شباهت بین ترکیب اسانس صمغ با برگ وجود داشت.
شمارهی مقاله: 6
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1402/1/20 | پذیرش: 1402/11/28 | انتشار: 1403/7/23
ارسال پیام به نویسنده مسئول