Tahmasebpoor H, Kaviani B, Pirkhezri M, Hashemabadi D. Evaluation of biochemical parameters of tolerance to drought stress in rootstocks and cultivars of plum and prune (Prunus spp.). Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 11
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1879-fa.html
طهماسب پور حمید، کاویانی بهزاد، پیرخضری محی الدین، هاشم آبادی داود. ارزیابی شاخصهای بیوشیمیایی تحمل به تنش خشکی در پایهها و ارقام آلو و گوجه
(Prunus spp.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :181-196
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1879-fa.html
1- گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
2- گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران ، b.kaviani@yahoo.com
3- پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات ترویج و آموزش کشاورزی، تهران، ایران
چکیده: (574 مشاهده)
خشکی مهمترین تهدید تولید محصولات کشاورزی در سراسر جهان است و تغییرات اقلیمی این تهدید را تشدید میکنند. معرفی ارقام و پایههای متحمل به خشکی یک راهکار اصولی است. به منظور بررسی تحمل به خشکی برخی پایهها و ارقام تجاری آلو و گوجه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در مؤسسه تحقیقات باغبانی، کمالشهر، کرج، ایران در سال 1401-1400 انجام شد. فاکتور اول شامل پایههای رویشی میروبالان C29، پنتا، تترا، سنت جولین، ماریانا 2624، GF677 و GN15 به همراه پایه بذری گوجه به عنوان شاهد، و فاکتور دوم ارقام آلو ژاپنی (سیمکا و NO16) و آلو اروپایی (زوچلو) و گوجه سبز و فاکتور سوم تنش خشکی (با اعمال قطع آبیاری به مدت 14 روز) و شاهد (بدون قطع آبیاری) بود. شاخصهای بیوشیمیایی مورد بررسی شامل فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاتالاز، پراکسیداز و پلیفنول اکسیداز، محتوای پرولین، پروتئین محلول، آنتیاکسیدان کل، نشت یونی و محتوای نسبی آب از شاخصهای فیزیولوژیکی بود. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان در شرایط تنش خشکی در زوچلو روی پایه GN15 نسبت به شاهد افزایش داشته است. بیشترین میزان پرولین در رقم NO16و پایه GF677 مشاهده شد. با توجه به نتایج، رقم زوچلو، NO16و پایه GF677 و GN15 از نظر صفات مورد بررسی بهعنوان ارقام و پایههای متحمل به خشکی معرفی میشوند.
شمارهی مقاله: 11
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش خشكي دریافت: 1401/12/7 | پذیرش: 1402/2/18 | انتشار: 1402/10/16
ارسال پیام به نویسنده مسئول