جلد 12، شماره 57 - ( جلد 12، شماره 57، آذر و دی 1402 )                   جلد 12 شماره 57 صفحات 320-299 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saman M, Sepehri A. Effect of Piriformospora indica and nitric oxide on growth and some physiological-biochemical characteristics of proso millet (Panicum miliaceum) under zinc toxicity. Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 18
ثمن مریم، سپهری علی. اثر قارچ Piriformospora indica و اکسید نیتریک بر رشد و برخی صفات فیزیولوژیکی- بیوشیمیایی ارزن معمولی (Panicum miliaceum) تحت سمیت روی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :299-320

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، sepehri2748@gmail.com
آلودگی اراضی زراعی به فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست­محیطی است که سبب کاهش رشد و عملکرد گیاهان می­گردد. استفاده از پتانسیل زیستی میکروارگانیسم‌های مفید و بهره‌گیری از ترکیبات بیوشیمیایی کاهنده تنش اکسیداتیو از جمله راهکارهایی است که می‌تواند در کاهش سمیت فلزات سنگین و افزایش تحمل گیاهان به تنش مفید باشد. بر ‌این‌ اساس، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار سطح عنصر روی (صفر، 250، 500 و 750 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک)، دو سطح قارچ P. indica (تلقیح و عدم تلقیح) و دو سطح محلول‌پاشی برگی (نیتروپروساید سدیم 150 میکرومولار و آب) در گیاه ارزن معمولی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که کلونیزاسیون ریشه گیاهان در معرض تنش روی توسط قارچ P. indica و محلول‌پاشی برگی نیتروپروساید سدیم به‌طور مؤثری محتوای روی در اندام هوایی گیاهان در معرض تنش را کاهش داد. علاوه‌‌ بر این، بیشترین محتوای کلروفیل و وزن خشک ریشه و اندام هوایی در شرایط حضور قارچ و استفاده همزمان از نیتروپروساید سدیم حاصل گردید. در گیاهان در معرض تنش، استفاده از قارچ P. indica و بکارگیری نیتروپروساید سدیم فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و پراکسیداز را افزایش داد که با کاهش محتوای پراکسید هیدروژن و مالون ‌دآلدئید همراه بود. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که بهره­گیری از هم‌افزایی بین اکسید نیتریک و قارچ P. indica در جهت کاهش اثرات منفی سمیت روی و افزایش تحمل گیاه ارزن معمولی طی تنش روی می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1401/11/14 | پذیرش: 1402/2/12 | انتشار: 1402/10/16