Taleie N. Investigating the morphological, anatomical and biochemical characteristics of the medicinal plant Eryngium caucasicum Trautv.. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 19
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1862-fa.html
طالعی نگار، حمیداوغلی یوسف، الفتی جمالعلی، زارعی محمدآباد مهدی. بررسی ویژگیهای مورفولوژیکی، آناتومیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی چوچاق
(Eryngium caucasicum Trautv.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :299-314
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1862-fa.html
1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، پردیس دانشگاهی دانشگاه گیلان، ایران
2- دانشگاه گیلان ، hamidoghli@yahoo.com
3- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران
4- گروه تولیدات گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس،گنبد کاووس، ایران
چکیده: (787 مشاهده)
Eryngium caucasicum (چوچاق) از خانواده Apiacea بومی نواحی شمالی ایران با خاصیت دارویی و غذایی قابل توجهی است. در این پژوهش ویژگیهای مورفولوژیکی و آناتومیکی برگ، دم برگ، ساقه و ریشه چوچاق با میکروسکوپ نوری، همچنین میزان فنل، فلاونوئید، فعالیت آنتیاکسیدانی با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر و آنالیز ترکیبات اسانس بخش هوایی با استفاده از دستگاه GC و GCMS ارزیابی شد. بررسیها نشان داد مزوفیل برگهای گیاه دو لپهای چوچاق در دو طرف ناحیه فوقانی و تحتانی برگ زیر اپیدرم از پارانشیم نردبانی و در مرکز پارانشیم اسفنجی وجود دارد. همچنین آرایش مشخص بافت مکانیکی کلانشیم، به ویژه در برگها، چین و چروکهای مشخص در کوتیکول برگ نیز دیده میشود. ساقه و دمگل دارای شیارهای طولی و سلولهای کلانشیم هستند. آئرانشیم در ساقه و ریشه وجود دارد، ولی اسکلرانشیم در هیچ یک از قسمتهای مورد مطالعه گیاه دیده نشد. ذرات اگزالات کلسیم و کانالهالهای ترشحی در تمام قسمتهای مورد مطالعه مشاهده شد. اندام هوایی چوچاق دارای 9/53 میلیگرم درگرم ماده خشک فلاونوئید، 79/48 میلیگرم در گرم ماده خشک فنل و 97/62 درصد فعالیت آنتیاکسیدانی بود. میزان اسانس استخراجشده از اندامهای هوایی 37 درصد و عمده ترین ترکیبات موجود در اسانس شامل Piperitone (78/48 درصد)، ß-Sesquiphellandrene (64/12 درصد)، (Z)-Falcarinol (85/7 درصد) و (Z)-ß-Farnesene (36/6 درصد) بود.
شمارهی مقاله: 19
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1401/11/10 | پذیرش: 1402/1/15 | انتشار: 1402/8/16
ارسال پیام به نویسنده مسئول