جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 314-299 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Taleie N. Investigating the morphological, anatomical and biochemical characteristics of the medicinal plant Eryngium caucasicum Trautv.. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 19
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1862-fa.html
طالعی نگار، حمیداوغلی یوسف، الفتی جمالعلی، زارعی محمدآباد مهدی. بررسی ویژگی‌های مورفولوژیکی، آناتومیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی چوچاق (Eryngium caucasicum Trautv.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :299-314

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1862-fa.html


1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، پردیس دانشگاهی دانشگاه گیلان، ایران
2- دانشگاه گیلان ، hamidoghli@yahoo.com
3- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران
4- گروه تولیدات گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس،گنبد کاووس، ایران
چکیده:   (419 مشاهده)
Eryngium caucasicum (چوچاق) از خانواده Apiacea بومی نواحی شمالی ایران با خاصیت دارویی و غذایی قابل توجهی است. در این پژوهش ویژگی‌های مورفولوژیکی و آناتومیکی برگ‌، دم برگ، ساقه و ریشه چوچاق با میکروسکوپ نوری، همچنین میزان فنل، فلاونوئید، فعالیت آنتی­اکسیدانی با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر و آنالیز ترکیبات اسانس بخش هوایی با استفاده از دستگاه GC و GCMS ارزیابی شد. بررسی­ها نشان داد مزوفیل برگ­های گیاه دو لپه­ای چوچاق در دو طرف ناحیه فوقانی و تحتانی برگ زیر اپیدرم از پارانشیم نردبانی و در مرکز پارانشیم اسفنجی وجود دارد. همچنین آرایش مشخص بافت مکانیکی کلانشیم، به ویژه در برگ­ها، چین و چروک­های مشخص در کوتیکول برگ نیز دیده می­شود. ساقه و دمگل دارای شیارهای طولی و سلول­های کلانشیم هستند. آئرانشیم در ساقه و ریشه وجود دارد، ولی اسکلرانشیم در هیچ یک از قسمت­های مورد مطالعه گیاه دیده نشد. ذرات اگزالات کلسیم و کانال­هال­های ترشحی در تمام قسمت­های مورد مطالعه مشاهده شد. اندام هوایی چوچاق دارای 9/53 میلی­گرم درگرم ماده خشک فلاونوئید، 79/48 میلی­گرم در گرم ماده خشک فنل و 97/62 درصد فعالیت آنتی­اکسیدانی بود. میزان اسانس استخراج­شده از اندام­های هوایی 37 درصد و عمده ترین ترکیبات موجود در اسانس شامل Piperitone (78/48 درصد)، ß-Sesquiphellandrene (64/12 درصد)، (Z)-Falcarinol (85/7 درصد) و (Z)-ß-Farnesene (36/6 درصد) بود.
شماره‌ی مقاله: 19
متن کامل [PDF 969 kb]   (179 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1401/11/10 | پذیرش: 1402/1/15 | انتشار: 1402/8/16

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb