جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 298-285 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi Pozveh A, Talebi M, Sayed Tabatabaei B E. The effect of L-glutamine and medium culture on hairy root culture of Dracocephalum kotschyi Boiss.. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 18
احمدی پزوه علی، طالبی مجید، سیدطباطبایی بدرالدین ابراهیم. تأثیر ال-گلوتامین و نوع محیط‌کشت بر کشت ریشه مویین زرین‌گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :285-298

1- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران ، mtalebi@iut.ac.ir
القا و تولید ریشه مویین در زرین­گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss.) به­عنوان یکی از تکنیک­های کشت بافتی و زیست­محیطی در تولید متابویت‌های ثانویه این گیاه، مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار به­صورت کشت درون شیشه­ای انجام گرفت. بهترین سویه اگروباکتریوم رایزوژنز از میان سویه­های MSU، A7 و A4-N از برگ­های چهار هفته­ای زرین­گیاه و بهترین سن برگ جهت تلقیح با باکتری، از گیاهچه­های دو هفته­ای، سه هفته­ای و چهار هفته‌ای انتخاب شدند. به­منظور القای ریشه مویین مناسب­ترین محیط­کشت در مرحله هم­کشتی از میان محیط­کشت­های MS و MS فاقد ترکیبات حاوی عناصر پرمصرف (NH4NO3، KNO3، CaCl2 و KH2PO4) و در مرحله پس از هم­کشتی از میان محیط­کشت­های MS و MS حاوی ال-گلوتامین به غلظت 1/0 گرم بر لیتر انتخاب شدند. بیش­ترین درصد ریشه­زایی به هنگام استفاده از سویه MSU (%90)، برگ چهار هفته­ایی (28/82 درصد) و محیط­کشت MS فاقد ترکیبات پرمصرف در مرحله هم­کشتی و محیط­کشت MS حاوی ال-گلوتامین در مرحله پس از هم­کشتی (78/75 درصد) مشاهده شد. تراریختگی ریشه­های مویین تشکیل­شده نیز از طریق واکنش زنجیره­ای پلی­مراز و به وسیله آغازگرهای ژن­های rolC و aux1 تأیید شد. نتایج نشان داد که تولید ریشه مویین از این گیاه به نوع سویه، سن برگ و نوع محیط­کشت بستگی داشت. در­حالی­که نوع سویه و سن برگ تأثیری بر روی طول ریشه تشکیل­شده نشان نداد. نتایج حاصل از این مطالعه می‌تواند در تولید ترکیبات دارویی این گیاه مانند رزمارینیک اسید از طریق تکنیک بهینه‌سازی­شده ریشه مویین مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: 1401/11/7 | پذیرش: 1402/1/22 | انتشار: 1402/8/16