Davazdahemami S. The effect of low irrigation and storability on the quantitative and qualitative yield of Sajureja Khuzestanica and S. bachtiarica essential oil. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 25
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1855-fa.html
دوازده امامی سعید. اثر کم آبیاری و انبارمانی بر عملکرد کمی و کیفی اسانس مرزه خوزستانی
(Satureja khuzistanica) و مرزه بختیاری (S. bachtiarica). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :433-440
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1855-fa.html
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، اصفهان، ایران ، s.12emami@yahoo.com
چکیده: (510 مشاهده)
تنش آبی و همچنین انبارمانی گیاهان دارویی نقش مهمی در تغییر کمیت و کیفیت ترکیبات آنها دارد. به منظور بررسی اثر تیمار کم آبیاری و انبارمانی بر عملکرد کمی و کیفی اسانس مرزه خوزستانی و مرزه بختیاری آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. آبیاری با مقادیر 6/16، 33 و 50 لیتر در مترمربع بر دو گونه مرزه اعمال و صفات زراعی، درصد و عملکرد اسانس و اجزای اسانس بررسی شد. اندام خشک بمدت دو سال در انبار نگهداری و کمیت و کیفیت اسانس آنها بررسی شد. براساس نتایج، تیمار کم آبیاری بجز درصد اسانس بر سایر صفات اثر معنیداری داشت. مرزه خوزستانی با عملکرد ماده خشک 5/199 گرم در مترمربع، درصد اسانس 62/3 و عملکرد اسانس 1/7 سیسی در مترمربع در مقایسه با مرزه بختیاری دارای مزیت نسبی تولید در منطقه مورد آزمایش بود. در مرزه خوزستانی کارواکرول به میزان حدود 95 درصد و در مرزه بختیاری کارواکرول و پاراسیمن بهترتیب حدود 45 و 25 درصد بود و تنش آبی تأثیر معنیداری بر روند تغییر هیچیک از آنها نداشت. پس از دو سال انبارمانی درصد اسانس در مرزه خوزستانی، از 6/3 به 2/2 درصد و در مرزه بختیاری، از 3/2 به 8/0 درصد کاهش یافت و میزان کارواکرول اسانس مرزه خوزستانی انبارشده بدون تغییر ماند اما میزان کارواکرول و پاراسیمن در اسانس مرزه بختیاری پس از انبارمانی به ترتیب 41 و 6/34 درصد بود.
شمارهی مقاله: 25
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1401/11/7 | پذیرش: 1402/7/24 | انتشار: 1403/2/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول