جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 440-433 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Davazdahemami S. The effect of low irrigation and storability on the quantitative and qualitative yield of Sajureja Khuzestanica and S. bachtiarica essential oil. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 25
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1855-fa.html
دوازده امامی سعید. اثر کم آبیاری و انبارمانی بر عملکرد کمی و کیفی اسانس مرزه خوزستانی (Satureja khuzistanica) و مرزه بختیاری (S. bachtiarica). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :433-440

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1855-fa.html


سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، اصفهان، ایران ، s.12emami@yahoo.com
چکیده:   (510 مشاهده)
تنش آبی و همچنین انبار­مانی گیاهان دارویی نقش مهمی در تغییر کمیت و کیفیت ترکیبات آنها دارد. به منظور بررسی اثر تیمار کم آبیاری و انبارمانی بر عملکرد کمی و کیفی اسانس مرزه خوزستانی و مرزه بختیاری آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. آبیاری با مقادیر 6/16، 33 و 50 لیتر در متر­مربع بر دو گونه مرزه اعمال و صفات زراعی، درصد و عملکرد اسانس و اجزای اسانس بررسی شد. اندام خشک بمدت دو سال در انبار نگهداری و کمیت و کیفیت اسانس آنها بررسی شد. بر­اساس نتایج، تیمار کم آبیاری بجز درصد اسانس بر سایر صفات اثر معنی­داری داشت. مرزه خوزستانی با عملکرد ماده خشک 5/199 گرم در متر­مربع، درصد اسانس 62/3 و عملکرد اسانس 1/7 سی­سی در متر­مربع در مقایسه با مرزه بختیاری دارای مزیت نسبی تولید در منطقه مورد آزمایش بود. در مرزه خوزستانی کارواکرول به میزان حدود 95 درصد و در مرزه بختیاری کارواکرول و پاراسیمن به­ترتیب حدود 45 و 25 درصد بود و تنش آبی تأثیر معنی­داری بر روند تغییر هیچیک از آنها نداشت. پس از دو سال انبارمانی درصد اسانس در مرزه خوزستانی، از 6/3 به 2/2 درصد و در مرزه بختیاری، از 3/2 به 8/0 درصد کاهش یافت و میزان کارواکرول اسانس مرزه خوزستانی انبار­شده بدون تغییر ماند اما میزان کارواکرول و پاراسیمن در اسانس مرزه بختیاری پس از انبارمانی به ترتیب 41 و 6/34 درصد بود.
شماره‌ی مقاله: 25
متن کامل [PDF 345 kb]   (130 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1401/11/7 | پذیرش: 1402/7/24 | انتشار: 1403/2/10

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb