جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Polaki Khoshkrodi R, Bagheri N, Babaeian Jelodar N. Effect of altitude on some secondary metabolites of the medicinal plant (Sambucus ebulus L.) in three different habitats of Mazandaran province. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 1
پولکی خشکرودی رقیه، باقری نادعلی، بابائیان جلودار نادعلی. اثر ارتفاع بر برخی از متابولیت‌های ثانویه گیاه دارویی آقطی (Sambucus ebulus L.) در سه رویشگاه مختلف استان مازندران. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :1-16

1- گروه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- گروه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، bagherinadali@yahoo.com
آقطی (Sambucus ebulus L.) از گیاهان دارویی ارزشمندی است که دارای پراکنش گستردهای در امتداد جنگل‌ها، کنار جاده‌ها و چمنزارها‌ی شمال ایران است. به منظور بررسی تأثیر ارتفاع روی برخی ترکیبات بیوشیمیایی از جمله فنل، فلاونوئید، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و کاتالاز (CAT)، گایاکول ‌پراکسیداز (GPX)، آسکوربات‌ پراکسیداز (APX) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، نمونه‌های گیاهی شامل اندام‌های برگ، ساقه، ریشه و میوه در اواخر تابستان از مناطق ساری، بابل و آمل و در ارتفاعات 100-0، 600-500 و 1000-900 متر با سه تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی جمع‌آوری شدند. نتایج حاکی از آن بود که ارتفاع و اثر متقابل ارتفاع و منطقه تأثیر معنی‌داری بر میزان همه‌ متابولیت‌های ثانویه مورد بررسی، داشت. با افزایش ارتفاع از سطح دریا، میزان آنزیم CAT، GPX و APX افزایش داشته است. همچنین، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی نیز با افزایش ارتفاع از سطح دریا افزایش پیدا کرده ‌است. با توجه به اینکه این ترکیبات جز مهمترین ترکیبات ثانویه گیاهان دارویی هستند، می‌توان نتیجه گرفت که بیشترین مقدار ترکیبات مؤثره گیاه دارویی آقطی در ارتفاعات بالا وجود دارد. بیشترین همبستگی بین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و فلاونوئید (958/0r=) بوده، همچنین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی با همه‌ صفات مورد‌ بررسی همبستگی معنی‌داری (01/0P≤ و 05/0P≤) نشان داد. به­طور­کلی، نتایج نشان می‌دهد گیاه دارویی آقطی، سرشار از خاصیت آنتی­اکسیدانی بوده، و می‌توان از آن به عنوان یک منبع گیاهی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی در صنایع غذا و دارو استفاده کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1401/9/4 | پذیرش: 1401/10/27 | انتشار: 1402/8/16