Nouripour Sisakht J, Ehsanzadeh P, Ehtemam M H. Physiological and yield attributes of fennel, anise, and ajwain in response to brackish irrigation water in potted conditions. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 1
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1817-fa.html
نوری پور سی سخت جواد، احسان زاده پرویز، اهتمام محمد حسین. ارزیابی فیزیولوژیک پاسخ به شوری سه گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare)، زنیان (Trachyspermum ammi) و انیسون (Pimpinella anisum) در شرایط گلدانی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (50) :1-18
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1817-fa.html
1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان ، ehsanzadehp@gmail.com
چکیده: (1193 مشاهده)
شوری خاک و آب از جدیترین مشکلات زیستمحیطی در جهان است. گیاهان دارویی از منابع بسیار ارزشمند در گستره وسیع منابع طبیعی ایران هستند که در صورت شناخت علمی، کشت، توسعه و بهرهبرداری صحیح میتوانند نقش مهمی در سلامت جامعه، اشتغالزایی و صادرات غیرنفتی داشته باشند. این تحقیق در مزرعه تحقیقاتی چاه اناری دانشگاه صنعتی اصفهان بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی شامل چهار سطح شوری نمک کلرید سدیم صفر (شاهد)، 40، 80 و 120 میلیمولار و عامل دوم شش نوع گیاه (ترکیب سه جنس و گونه با تودهها از گیاهان رازیانه، زنیان و انیسون) در سه تکرار بهصورت گلدانی انجام گرفت. صفات کلروفیلa و b، نشاسته برگ، عناصر سدیم و پتاسیم و نسبت آنها، ترکیبات فنلی، H2O2، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، وزن خشک ریشه و اندام هوایی و ارتفاع اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که سطوح شوری تأثیر متفاوتی بر صفات مختلف این سه گونه و ژنوتیپهای آنها داشت. با افزایش شوری وزن خشک ریشه و اندام هوایی، ارتفاع، عملکرد، وزن هزار دانه کاهش یافت و از طرفی غلظت H2O2 و ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتیاکسیدانی با افزایش سطح شوری افزایش یافت. غلظت کلروفیل و نشاسته در گونههای مورد مطالعه و ژنوتیپها متفاوت بود، بهطوریکه غلظت کلروفیل در ژنوتیپهای رازیانه تا سطح 80 میلیمولار شوری افزایش و سپس کاهش یافت ولی در دو گونه دیگر روندی کاهشی داشت. غلظت سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم با افزایش سطح شوری افزایش یافت و این افزایش در انیسون محسوستر بود. غلظت پتاسیم در هر سه گونه با افزایش شوری کاهش یافت ولی بیشترین کاهش مربوط به گیاه انیسون بود. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در این آزمایش انیسون بیشترین خسارت را از تنش شوری در صفات مورد بررسی دید، در حالیکه قابلیت تحمل شوری رازیانه و زنیان قابلمقایسه است، هر چند که میزان تحمل شوری بویژه در دو گونه اخیر تابع تفاوت ژنوتیپی است.
شمارهی مقاله: 1
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1401/9/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول