جلد 11، شماره 50 - ( جلد 11 شماره 50- مهر و آبان 1401 )                   جلد 11 شماره 50 صفحات 308-293 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gharehbaghli N, Sepehri A. Reducing the effect of salinity and lead on garlic (Allium sativum) seedling roots by improving oxidant defence under selenium and hydrogen sulfide. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 18
قره‌باغلی نساء، سپهری علی. کاهش اثر شوری و سرب ریشه گیاهچه‌های سیر (Allium sativum) با بهبود دفاع اکسیدانتی توسط سلنیوم و سولفید هیدروژن. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (50) :293-308

1- گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان ، sepehri2748@gmail.com
سلنیوم و سولفید‌ هیدروژن با بهبود سیستم دفاع اکسیدانتی می‌توانند اثرات نامطلوب تنش اکسیداتیو در گیاهان را تخفیف دهند. به­منظور بهبود دفاع اکسیدانتی در ریشه گیاه سیر تحت تنش سرب و شوری با استفاده از سلنیوم و سولفید‌ هیدروژن، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمار‌های آزمایش شامل سه سطح صفر، 25 و 75 میلی­مولار کلریدسدیم و سه غلظت صفر، 5-10 و 3-10  مولار نیترات سرب و تخفیف‌دهندهای تنش شامل سلنیوم با غلظت 5 میلیگرم در لیتر سلنات سدیم، سولفید ‌هیدروژن با غلظت 200 میکرو‌مولار هیدروژن‌ سولفید ‌سدیم بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت شوری و سرب کاهش معنیداری در طول و وزن خشک ریشه مشاهده شد. در تیمار 5-10 مولار سرب تحت شوری 75 میلی‌مولار، فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانت سوپر­اکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز به­ترتیب 44/4، 76/11 و 47/10 درصد نسبت به تنش مذکور در حالت بدون سرب و 75 میلی­مولار شوری با کاربرد سلنیوم بهبود یافت. به­طورکلی سلنات سدیم و هیدروژن سولفید سدیم سبب کاهش جذب سرب در بافت ریشه و افزایش طول و وزن خشک ریشه تحت تنش شوری در غلظت سرب 5-10 مولار شدند ولی در غلظت 3-10 مولار سرب این اثر ملاحظه نشد. نتایج کلی نشان داد تأثیر سلنیوم نسبت به سولفید هیدروژن طی تنش شوری در کاهش اثرات منفی سرب مشهودتر است. به­نظر می­رسد تخفیف­دهنده سلنیوم از طریق کاهش جذب سرب و افزایش فعالیت آنزیم‌‌‌های آنتی‌اکسیدانتی گیاه سبب بهبود پارامتر­های رشدی ریشه‌ سیر تحت تنش شوری در غلظت‌های پایین سرب می­شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1401/9/1